Superdividend van 400 miljoen euro van Beaulieu voor de familie De Clerck

Polychim, de ollieraffinaderij van Beaulieu in het Franse Duinkerke. (Foto: BIG)

De vloerbedekkingsgroep Beaulieu, met hoofdzetel in Waregem en in handen van de familie De Clerck, keert over 2021 een dividend uit van 400 miljoen euro. Daarmee haalt de groep wellicht het record van het hoogste familiaal dividend over 2021. Het dividend werd uitbetaald aan vier takken van de familie: Francis De Clerck, Luc De Clerck, An De Clerck (gehuwd met Stefan Colle) en Dominiek De Clerck. Het gaat om het eerste dividend van de groep sedert 2005. Het is meteen ook een sluitstuk van het fiscaal dispuut dat de familie decennia lang heeft achtervolgd. De familie De Clerck bereikte daarover een akkoord met de fiscus waarvan geen financiële details zijn bekend gemaakt. Ook intern werd er een dading gesloten binnen de familie De Clerck omtrent de definitieve verdeling van aandelen van het bedrijf. Het superdividend moet nu voldoende glijmiddel zijn om de hele zaak voorgoed af te ronden en naar de archiefkelder te verwijzen.

Los van het superdividend kan Beaulieu International Group terugkijken op een uitzonderlijk sterk 2021. De omzet steeg van 1,7 naar 2,5 miljard euro, het operationeel resultaat groeide van 255 naar 400 miljoen euro. Het netto resultaat ging maal drie van 87 naar 274 miljoen euro. De omzetgroei wordt voor 30 % verklaard door de hogere grondstofprijzen en hogere marges in de afdeling polymeren, de basisgrondstof voor vloerbedekking die wordt geraffineerd uit aardolie. Met name in Europa was er een explosieve vraag die niet kon worden gevolgd door het aanbod. Dat leidde tot hogere prijzen en niet eerder geziene winstmarges. De twee andere activiteiten, vezelproductie en vloerbedekking, kenden een mindere groei maar ook daar werden hogere winsten gerealiseerd.



Beaulieu beschikt over olieraffinaderijen die polymeren produceren in Duinkerke en in de VS. Het was destijds stamvader Roger De Clerck die besliste zijn productie verticaal te integreren en zelf olie te gaan raffineren. De huidige CEO van de groep Pol Deturck was vroeger de baas bij de chemiegroep Tessenderlo. Hij kent dus iets van de chemische industrie. Toch is hij niet van plan de groep verder te richten naar grondstoffen. Hij mikt in de eerste plaats op klantgerichte innovatieve producten met hogere toegevoegde waarde.