NIEUW – Familie Baert keert zichzelf met Concentra 13 miljoen euro uit

(Foto: Belga Images)

Het gaat goed met de media, dank u wel. De Limburgse familie Baert heeft het kapitaal van haar holding Concentra verlaagd met 5,5 miljoen euro. Tegelijkertijd werd beslist een tussentijds dividend uit te keren van 7,4 miljoen euro. Via Concentra controleert de familie Baert 32 % van Mediahuis. Dat bedrijf ontstond in 2013 uit de fusie van de mediabelangen van het toenmalige Corelio, gekend als De Standaard groep, en Concentra of Het Belang van Limburg. Concentra incasseerde in dat jaar een verlies van 70 miljoen euro als gevolg van een minwaarde bij de fusie van de krantengroepen. Maar sedertdien gaat het enkel bergopwaarts. Naast de 13 miljoen euro nu keerde de familie sedert de fusie al 21 miljoen euro aan dividenden uit.

Mediahuis wordt geleid door ceo Gert Ysebaert die een succesvolle strategie van internationalisatie doorvoerde. In 2020 was er de overname van de Luxemburgse mediagroep Saint-Paul Luxembourg (nu Mediahuis Luxembourg) en het Nederlandse NDC mediagroep (nu Mediahuis Noord). Begin dit jaar werd Mediahuis ook actief in Duitsland na de overname van de regionale uitgever Aachener Verlagsgesellschaft. De meest succesvolle overname was die van de Telegraaf Media Group (TMG), omgevormd tot Mediahuis Nederland. Bij die overname waren de uitgeefactiviteiten nog verlieslatend, maar TMG saneerde en werd terug rendabel. Mediahuis in Nederland is nu goed voor 46 procent van de groepsomzet. België is goed voor 32 procent, Ierland voor 17 procent en Luxemburg voor 5 procent.



Mediahuis zag zijn groepsomzet vorig jaar stijgen met 14 procent tot 1,13 miljard euro. Het bedrijfsresultaat groeide met 36 procent tot 166,1 miljoen euro. De nettowinst verdubbelde tot 117,3 miljoen euro.