NIEUW – Familie Claeys versterkt Vlaamse holding met 14 miljoen euro

Leo Claeys, hier geïnterviewd door Kanaal Z, de zakenzender in handen van de familie De Nolf.

De familie van Leo Claeys heeft het kapitaal van haar Vlaamse holding Cenini opgetrokken met 14 miljoen euro. Dat gebeurde door de omzetting van achtergestelde leningen van de Luxemburgse moedermaatschappij West Investment Holding. Die maakte in 2018 een winst van 15 miljoen euro, hoofdzakelijk dank zij een ruim dividend van de mediagroep Roularta. Leo Claeys, de schoonbroer van Roularta voorzitter Rik De Nolf, controleerde tot dan 15 % van de beursgenoteerde mediagroep. Ook in 2018 besliste Claeys zijn participatie in Roularta af te bouwen. 12 % werd overgenomen door de familie De Nolf. Leo Claeys concentreert zich nu meer op eigen familiale investeringen, onder meer in een nieuwe 57 meter hoge kantoortoren op het Roeselaarse Accent Business Park. Een investering die over Cennini loopt.

In 2018 verkocht Rik De Nolf zijn 50 % participatie in het commerciële tv-station VTM aan Christian Van Thillo. Dat leverde een meerwaarde op van 143 miljoen euro. Daarop keerde Roularta een éénmalig dividend uit van 5 euro per aandeel. Leo Claeys kon daarmee twee keer langs de kassa passeren. Hij incasseerde een dividend van om en bij 10 miljoen euro terwijl de familie De Nolf een deel van die meerwaarde gebruikte om de aandelen van de familie Claeys over te nemen. Er circuleren al enige tijd geruchten dat de familie De Nolf Roularta zou weghalen van de beurs om de groep daarna te verkopen. Op die manier zou de meerwaarde volledig binnen de familie blijven. Maar Roularta topman Xavier Bouckaert, schoonzoon van Rik De Nolf, ontkent dit scenario.Leo Claeys houdt nu nog 3 % aan in Roularta. Zijn focus blijft wel op Roeselare gericht, de thuisbasis van Roularta. Zo gaat hij samen met projectontwikkelaar Steenoven een laatste nieuw kantoorgebouw neerplanten op het Roeselaarse Accent Business Park. Cennini zal die investering dragen. Het gaat meteen op om het laatste kantoorgebouw dat er bij komt op de site. Het is wel ook opmerkelijk het hoogste gebouw, met 57 meter goed voor 14.500 vierkante meter aan kantoorruimte. Momenteel werken er op het Accent Business Park meer dan duizend mensen in zo’n vijftig bedrijven. Toch is er vraag naar bijkomende capaciteit.

Leo Claeys voert daarmee een klassieke operatie uit. De meerwaarde op een industriële participatie, in casu 15 % in Roularta, wordt geherinvesteerd in vastgoed dat minder industrieel risico draagt en op lange termijn meer stabiliteit biedt.