UPDATE – NIEUW – Familie Faymonville stapt in toeristisch vastgoed

Alain Faymonville (Foto: khl)

De ondernemer Alain Faymonville heeft samen met zijn dochters de vennootschap Max Residences opgericht. Dit nieuwe bedrijf kreeg een startkapitaal mee van 1 miljoen euro en heeft tot doel te investeren in toeristische infrastructuur waaronder hotels en vakantiedorpen. Het familiaal bedrijf Faymonville is actief vanuit Büllingen in Duitstalig België. Het bedrijf is specialist in de productie van diepladers en opleggers voor uitzonderlijk zwaar transport. Het bedrijf is in handen van de broers Alain en Yves Faymonville. Die laatste is gedomicilieerd in Monaco. Een woordvoerder van het bedrijf wijst er op dat dit nieuwe toeristische project los staat van het industriële bedrijf. Dat bedrijf is juridisch verankerd in de Luxemburgse holding Max International. Een nieuwe berekening brengt het vermogen van de industriële familie Faymonville op 336 miljoen euro.

Faymonville heeft zijn wortels in Rocherath, een klein dorpje in het Duitstalig België. In 1962 bouwde Berthold Faymonville een nieuwe productiehal naast de ouderlijke smidse. Eind jaren zestig werd de eerste oplegger gebouwd en in 1973 de eerste dieplader voor het transport van glas. In 1988 werd uitgebreid naar het nabijgelegen industriegebied van Büllingen. Na de dood van Berthold Faymonville namen zijn zonen Alain en Yves Faymonville in 1991 de leiding van het bedrijf over. In 2017 kocht Faymonville Group de Italiaanse voertuigenfabrikant Cometto over, een specialist in de ontwikkeling en productie van zware zelfrijdende modulaire voertuigen.Op vandaag telt de groep meer dan 1.300 werknemers met 5 productiefaciliteiten in Luxemburg (2), België, Polen en Italië, samen goed voor een werkoppervlakte van 175.000m². De productiecapaciteit bedraagt 3.000 voertuigeenheden per jaar. Vorig jaar haalde de groep een omzet van 442 miljoen euro met export naar 125 landen. Ondanks zijn industriële belangrijkheid leeft de familie in discretie al is ze sterk lokaal verankerd. Zo is Roland Jost één van de bestuurders in de Luxemburgse sleutelholding Max International. Jost is eigenaar van de gelijknamige transportgroep uit de provincie Luxemburg. Vorig jaar sloot hij een dading af met het Belgische gerecht volgend op een ophefmakend dossier inzake sociale fraude.

UPDATE

Dit nieuwe bedrijf kreeg een startkapitaal mee van 1 miljoen euro en heeft tot doel te investeren in toeristische infrastructuur waaronder hotels en vakantiedorpen.“ (…) Een woordvoerder van het bedrijf wijst er op dat dit nieuwe toeristische project los staat van het industriële bedrijf.“

Een woordvoerder van het bedrijf wijst er op dat Faymonville niet investeert in toeristische infrastructuren of projecten, noch in hotels en vakantieparken. Het verworven land en de gebouwen worden omgebouwd tot arbeiderswoningen.

Zo is Roland Jost één van de bestuurders in de Luxemburgse sleutelholding Max International.“

Een woordvoerder van het bedrijf wijst er op dat Roland Jost weliswaar lid is van de raad van bestuur van Max International, maar operationeel in geen van de vennootschappen van de groep actief is.