NIEUW – Familie Saverys stapt in Maritieme Campus Antwerpen

De familie Saverys gaat investeren in de uitbouw van de Maritieme Campus Antwerpen. Dat bedrijvencentrum moet de brug leggen tussen onderwijs en industrie en uitgroeien tot expertisecentrum voor havengebonden activiteiten. Opmerkelijk is dat Maritieme Campus Antwerpen wordt opgericht door zowel Exmar als CMB, twee sleutelbedrijven van de redersfamilie Saverys. Exmar wordt geleid door Nicolas Saverys, CMB is in handen van zijn broer Marc en wordt geleid door Alexander Saverys, zoon van Marc. De vraag is of het project wel op een goed moment het licht ziet. Het bedrijvencentrum zou normaal worden ingeschakeld voor de constructie van 12 nieuwe mijnenjagers voor de Belgische en Nederlandse marine. Maar de federale regering wees die opdracht toe aan een Franse groep niet actief is in Antwerpen.



Maritieme Campus Antwerpen heeft tot doel “het nationaal en internationaal concurrentieel versterken van de watergebonden sector door het samenbrengen van startende tot grote ondernemingen, onderwijsinstellingen en uiteenlopende maritieme R&D en productie-initiatieven onder meer door maar niet beperkt tot het oprichten van of deelnemen in een bedrijvencampus, bedrijvencentrum of bedrijvenverzamelgebouw of –complex, alsook de financiering van deze activiteiten met kapitaal, leningen of andere financiële instrumenten.” zo leert de oprichtingsakte van de vennootschap.

Een deel van die expertise zou kunnen komen van het consortium Damen-Imtech. Dat was één van de inschrijvers op de bestelling voor de mijnenjagers. Het ingenieursbureau Multi, betrokken bij het consortium Damen-Imtech, zou dan een bureau voor 25 ingenieurs en ontwerpers openen dat deel uitmaakt van een Maritieme Campus Antwerpen. Maar de regering wees de opdracht toe aan de Franse Group Naval. Volgens waarnemers zou de Franse president zware druk hebben uitgeoefend op minister Reynders. Frankrijk zou in de bestelling een compensatie zien voor de Belgische bestelling van Amerikaanse F-35 vliegtuigen in plaats van de Franse Rafale. Reynders ontkent dat.

Bij CMB en Exmar konden we niet onmiddellijk commentaar krijgen op de oprichting van Maritieme Campus Antwerpen.