NIEUW – Familie Van Hool al jaren op zoek naar 4 miljoen euro voor villa van stichter Bernard Van Hool

Het front aanzicht van het Hof van Lachenen. (Foto: Sotheby’s)

Het mag symbolisch zijn voor de trieste saga rond de familie Van Hool en meteen ook rond het gelijknamige bussenbedrijf. In Lier staat het Hof van Lachenen al minstens 5 jaar te koop en te verkommeren. Het Hof van Lachenen is het domein waarop wijlen Bernard Van Hool, de stichter van het bussenbedrijf en de vader van de nu 10 betrokken kinderen en kleinkinderen, jarenlang woonde. Nu staat het domein te koop voor 3,95 miljoen euro. Op het domein staan twee villa’s, verschillende garages, een tennisveld en een serre. De villa moet alvast worden gerenoveerd. Het vastgoed is losgekoppeld van de industriële activiteit van de familie en is in handen van de familietakken die eerder al werden uitgekocht.

De problemen van de familie Van Hool zijn ondertussen welbekend. De stamvader Bernard Van Hool, overleden in 1974, verdeelde de aandelen van het bedrijf onder zijn acht zonen, maar liet zijn twee dochters buiten de erfenis. Wanneer later drie familietakken zich lieten uitkopen, trokken de twee dochters naar de rechter voor een compensatie. In 2008 werd daardoor twee derde van de aandelen van de busbouwer bij een notaris in bewaring gegeven, om te vermijden dat de zussen eventuele waarde zouden mislopen. Crisismanager Marc Zwaaneveld stelt de familie nu voor een ultimatum. Uiterlijk maandag moet ze een minnelijke schikking treffen in de hangende juridische conflicten over het aandeelhouderschap. Anders trekt hij de stekker uit het herstelplan en dreigt het faillissement.



Het domein “Hof van Lachenen” in Lier kan symbool staan voor de verschraling van de familie. Het domein van meer dan 4 hectare aan de oever van de Nete herbergt twee villa’s. Het te renoveren landhuis op het domein is een statig pand met ruime leefruimtes, voorzien van moderne gemakken zoals een lift en een binnenzwembad, zo leert de vastgoedadvertentie die het pand te koop stelt op de website van Sotheby’s. De eerste verdieping herbergt zes slaapkamers, terwijl de ruime tweede zolderverdieping extra mogelijkheden biedt voor aanpassingen. De jongste villa telt dan weer vijf slaapkamers. Het domein kan daarbij ook worden opgesplitst.