NIEUW – Familie Van Waeyenberge incasseert op Paraguayaanse landbouwgroep

(Foto: Estancia Montania)

De Belgische vennootschap Paratodos verlaagt haar kapitaal via uitkering aan de aandeelhouders met 6 miljoen euro. Die aandeelhouders zijn vooreerst de familie Van Waeyenberge met hun investeringsholding De Eik. Die controleert 75 % van Paratodos. De familie Leysen, bekend van de verzekeringsgroep Vanbreda, is goed voor 25 %. Paratodos overkoepelt de belangen die de familie Van Waeyenberge aanhoudt in Paraguay. De belangrijkste daarvan is Estancia Montania, een veehoudersbedrijf dat in het Paraguayaanse Chaco runderen kweekt op een terrein van in totaal 59.000 hectare.

De familie Van Waeyenberge is onder impuls van vader Piet Van Waeyenberge sedert 1987 aanwezig in Paraguay hoofdzakelijk in de landbouw. Estancia Montania bestaat momenteel uit twee veehouderijen: Estancia Montania en Estancia San Juan. De Montania Ranch heeft een totale oppervlakte van 37.000 hectare. Het bedrijf is gespecialiseerd in het fokken van runderen en paarden. De San Juan Ranch heeft een totale oppervlakte van 22.000 hectare. Het geheel is overkoepeld door de Belgische holding Paratodos. Die waardeert de Paraguayaanse activa op 30 miljoen euro.Met de Eik is de familie Van Waeyenberge traditioneel actief in de voedselhandel. De voorbije jaren diversifieerde ze echter sterk, onder meer met de holding Indufin. Recent richtte die de nieuwe dochter Penne Enterprises op. Daarmee neemt ze één derde op van het kapitaal van het bedrijf Penne, een leverancier van metaal- en kunststofonderdelen aan de auto-industrie zoals ruitenwissers, onderdelen voor airconditioningsystemen en bumpers. Het bedrijf realiseert een omzet van 36 miljoen euro en een brutobedrijfswinst van zo’n 6 miljoen. Naast de familie Penne is ook BNP Paribas Fortis Private Equity aandeelhouder van het bedrijf.

Penne wordt de vijfde participatie in de portefeuille van Indufin naast Yontec (technisch onderhoud), het communicatiebureau Springbok, Varo (tuingereedschap en doe-het-zelfmateriaal) en de IT-dienstengroep Cheops.