NIEUW – Families Cavens en Paeleman stappen in Diegems hotelproject van discrete investeerder Lisman

De projectontwikkelaar Triple Living, in handen van de Antwerpse families Cavens en Paeleman, is in het kapitaal gestapt van de groep vennootschappen rond Project Bessenveld. Dat laatste is in handen van de immer discrete Nederlands-Belgische familie Lisman. Met Bessenveld willen de ontwikkelaars het laatste groots project in het gemeente Diegem nabij de luchthaven van Zaventem invullen. Op de site Bessenveld voorzien ze de bouw van drie hotels en een kantoorcomplex. Maar die plannen stuiten al jaren op sterk lokaal Diegems verzet. Met name de hoogte van de gebouwen, waarvan 12 verdiepingen voor een hotel, is een doorn in het oog van de lokale bevolking die hun privacy geschonden ziet.



De familie Lisman ging eind de 18de eeuw van start als bouwers van houten binnenschepen in het Nederlandse Utrecht. Eén eeuw later schakelde Lisman over naar de constructie van gebouwen, initieel in en rond Utrecht. Nu ligt de hoofdzetel van de projectontwikkelaar Lisman en Lisman in het Nederlandse Zeist. Het feit dat de familie hun naam tweemaal gebruikt in hun commerciële benaming is niet een echt teken van transparantie. Vader Johannes Lisman woont in Monaco net als zijn drie zonen Jan, Gary en Michael. Die zonen zijn wel allen geboren in Antwerpen. De familie Lisman is dan ook mee verankerd in België waar ze lang werkten met de holding Royal Properties. Maar in alle vastgoedconstructies is de naam Lisman niet altijd direct terug te vinden. Hun belangrijkste investeringsvehikel momenteel is de Falcon groep, verankerd in Monaco. In Nederland wordt het vermogen van de familie Lisman geschat tussen 150 en 200 miljoen euro.

Diegem geniet al jaren van de nabijheid van de luchthaven van Zaventem. Dat zorgde voor de inplanting van een aantal zakenhotels die zich in het verlengde van de luchthaven leggen, samen goed voor 1.780 kamers. Bessenveld is zowat het laatste stuk braakliggend terrein in de gemeente. De familie Lisman wil er nu drie nieuwe hotels inplanten naast een bureaucomplex. Die drie hotels zijn goed voor 510 extra kamers. Het hoogste hotels telt 14 verdiepingen en is 44 meter hoog. Vooral dat laatste aspect is een doorn in het oog van de omwonenden die een klacht indienden tegen de omgevingsvergunning die de gemeente wel al toekende.