Familie Dirk Cavens [157]

Vermogen € 169 255 000
Gekend als Groep Minerva
Activiteit Vastgoedpromotor
Inplanting Knokke-Heist
Tendens Stijgend
Huidige positie 157


Dirk Cavens is een bekende naam in de Vlaamse vastgoedwereld. Zijn vader was onder meer mede-eigenaar van het havenbedrijf ABES, nu Katoen Natie. Zijn broer Jan richtte Cavens Wijnen op, nu Magnus. Jurist Dirk Cavens startte zijn carrière bij de Antwerpse vastgoedmagnaat Hugo Ceusters. “Hugo was mijn leermeester”, zegt Cavens daarover in Trends “Zijn gouden stelregel om te slagen in vastgoed is intuïtie, weten van waar de wind komt. Dat is nu wel voorbij. Omdat ik geen kans had om er mede-eigenaar te worden, ben ik er na enkele jaren vertrokken. Moeilijk, maar noodzakelijk.”

Hij begon als makelaar met Cavens & Co, waarvan het handelsactief in het jaar 1999 werd verkocht aan DTZ. In 1989 stapt hij met zijn toenmalige echtgenote Kristine Van Hool in projectontwikkeling met KVH. Dat bundelde zijn krachten met Koen Blijweert en Maurice De Velder in DB Invest. Laatstgenoemde belandde in 2002 voor 9 maanden in de cel wegens witwassen, werd veroordeeld maar sloot een minnelijke schikking af. Cavens ontkent echter dat hij banden met De Velder heeft gehad. KVH sloot ook een aantal vastgoedtransacties met de ontwikkelingsgroep Kairos. Beide waren ook actief in de verkoop en wederverhuring van overheidsgebouwen onder de regering-Verhofstadt. KVH-moederbedrijf Attis en Skyline werkten de voorbije jaren op hun beurt samen aan onder meer het Genève Park (356 appartementen in Evere), Vilinvest (een nog te ontwikkelen site van 20.000 vierkante meter in Vilvoorde) en Vilvoorde De Drie Leeuwen (80 appartementen). Laatste groot project van de groep is Antwerpse vastgoedproject Nieuw Zuid, voor 50 procent in handen van Groep Minerva. Aan Trends legde Cavens uit hoe je als promotor geld verdient: “Nu u toch aan het rekenen bent, is de uitkomst eenvoudig. We ontwikkelen 275.000 vierkante meter: sociale woningen met een verkoopprijs van 2.200 euro per vierkante meter, tot luxeappartementen van 5.000 euro. De gemiddelde verkoopprijs is 3.000 euro per vierkante meter, zonder btw. Daarnaast 100.000 vierkante meter parking, tegen 1.000 euro per vierkante meter. Samen geeft dat een verkoopprijs van 925 miljoen euro over tien jaar. De bouwkosten bedragen gemiddeld 1.200 euro netto per vierkante meter, plus 15 procent omdat het passiefbouw is. Daarbovenop zijn er de kosten van studies, erelonen, ondergrond en infrastructuur, stedenbouwkundige lasten en openbaar domein. Aan het einde van de rit halen we een rendement van 15 procent.” Dirk Cavens was tot voor kort gehuwd met Kristin Van Hool, telg uit het gelijknamige autobusgeslacht.

In 2018 brachten Dirk Cavens en Marc Paeleman hun vastgoedbelangen samen in de nieuwe holding Triple Living Holding. Die is voor gelijke delen in handen van beide families. De holding krijgt een waardering mee van 196 miljoen euro. Tegelijkertijd brengen de 73-jarige Paeleman en de 61-jarige Cavens hun kinderen naar voren als bestuurder. Het gaat dan met name om Jeff en Charlotte Cavens en Bart en Stefan Paeleman. Vooral Jeff Cavens en Stefan Paeleman zijn nu al actief als bestuurders van Triple Living. Hun groep kwam ook in het nieuws als overnemer van de falende Antwerpse vastgoedgroep Land Invest.

De overname maakte van Triple Living de grootste vastgoedontwikkelaar van woningbouwprojecten in Vlaanderen, goed voor 8.400 wooneenheden in ontwikkeling, kantoren, scholen en commerciële units. Dat was dan meer dan de concurrenten Immobel van Marnix Galle, Atenor en Matexi van de familie Vande Vyvere. Centraal daarbij kwamen in Antwerpen de wijk Nieuw-Zuid en de Slachthuissite te staan. Maar het bedrijf is ook actief in Brussel met de nieuwe wijk rond het vroegere KBC gebouw aan de Havenlaan, met enkele projecten in Knokke en met de bouw van een nieuwe wijk in Rotterdam.

In 2023 bracht Dirk Cavens zijn familiaal vermogen onder in de private stichting Metis.