NIEUW – Franse Eurazeo zet 23 miljoen euro klaar voor overname Belgische Rydoo

De Franse beursgenoteerde durfkapitalist Eurazeo heeft via een aantal tussenstappen een Belgische vehikel opgericht dat nu gekapitaliseerd is met 22,9 miljoen euro en dat wordt ingezet voor de overname van Rydoo. Het productaanbod van dat Mechelse bedrijf stelt zakelijke klanten in staat om uitgaven van werknemers te beheren en te controleren door middel van geautomatiseerde oplossingen voor onkostenbeheer. Eurazeo is daarmee meer en meer aanwezig in België. Recent stapte de Franse investeerder via haar dochter Kurma in het kapitaal de Belgische groep PanTera, specialist in nucleaire geneeskunde die onder meer ook kapitaal aantrok van de familie Colruyt. Daarna volgde de oprichting door Kurma van het investeringsfonds Biofund IV dat moet investeren in biotech bedrijven. Biofund haalde nu al 140 miljoen euro op bij Eurazeo en moet eindigen op 250 miljoen euro. Het fonds wil centraal werken in en vanuit België.



De overname van Rydoo is de negende investering voor de afdeling Eurazeo PME IV die zich toelegt op de overname van kleine en middelgrote snelgroeiende Europese technologie- en B2B-dienstenbedrijven. Rydoo past in dat kader. Het bedrijf bedient een klantenbestand van meer dan 3.000 middelgrote en zakelijke klanten in 132 landen. Dat alles is goed voor een omzet van 18 miljoen euro. Rydoo draait wel nog verlies, 1,9 miljoen vorig jaar, en draagt 30 miljoen overgedragen verlies mee. De huidige aandeelhouder Marlin Equity Partners blijft aan boord van Rydoo en zal herinvesteren om samen met Eurazeo de groei van Rydoo te blijven ondersteunen.

Eurazeo beheert momenteel 35 miljard euro aan activa. Met Biofund IV wil dochter Kurma 16 tot 20 nieuwe investeringen in Europese biotech en farma realiseren. België wordt daarmee samen met Nederland de tweede belangrijkste markt na Frankrijk wanneer het gaat om biotechbedrijven. Behalve in de nucleaire specialist Pantera investeerde het fonds eerder ook al in onder meer het Leuvense Flamingo Therapeutics. Dat ontwikkelt kankermedicijnen en werd in 2020 opgericht als een spin-off van het VIB, de KU Leuven en de UGent. Biofund wil de helft van het nieuwe fonds investeren in nieuwe biotechbedrijven in Europa. De andere helft zal naar al bestaande biotechbedrijven gaan.