NIEUW – Gino De Raedt en Philippe Van de Vyvere pompen elk 6 miljoen in G & P Venture

Philippe Van de Vyvere (rechts) hier in het gezelschap van Charles Michel. (Foto: Belga Images)

De holding G & P Venture heeft zijn kapitaal opgetrokken met 12 miljoen euro tot 25 miljoen euro. Dat vers kapitaal werd in gelijke delen, dus elk 6 miljoen euro, aangebracht door de Luxemburgse holding Sea Invest en door het Belgische Straco. Sea Invest is in handen van de Gentse havenondernemer Philippe Van de Vyvere. Straco is dan weer het investeringsvehikel van het miljardair echtpaar Gino De Raedt en Frederica Verheyden dat hun fortuin opbouwde met de labo-groep Medina. Het belangrijkste activa van G & P Venture is een participatie van 17,7 % in Compagnie Het Zoute, de Knokse projectontwikkelaar in handen van de familie Lippens.

Beide investeerders Van de Vyvere en De Raedt zijn al langer goede bekenden voor elkaar in Knokke. Zo zijn ze allebei lid van de vzw Zoute Automobile Club. Deze vzw verenigt een honderdtal rijke ondernemers en meteen ook liefhebbers van oldtimers. “Zoute Autombile Club wil de liefhebbers van exclusieve oldtimers en nieuwe auto’s in Knokke-Heist samenbrengen.”, zo leert de website. “Om het nationaal karakter ervan in de verf te zetten werd het Comité van de Club samengesteld uit autoliefhebbers, die bovendien een hechte band onderhouden met Knokke: Isabelle De Sadeleer, Michel Tilmant, Gino De Raedt, Erwin Van Osta en Graaf Christophe d’Ansembourg zetten hun schouders onder dit initiatief onder het voorzitterschap van Philippe Van de Vyvere.”Frederica Verheyden, echtgenote van de ondernemer Gino De Raedt, is bekend als oprichter van de labogroep Medina. Wanneer dat in 2020 werd verkocht aan de Franse groep CMA was het koppel meteen miljardair. Tijdens twee voorafgaande jaren aan die verkoop puurde het echtpaar om en bij 250 miljoen euro aan dividenden uit de Belgische labo’s. Hun vermogen herinvesteerden ze in de holding Straco. Het vastgoed in Straco Re staat voor 416 miljoen euro. Straco startte met investeren in vastgoed in 1983 en wel met de eigen projectontwikkelaar Odebrecht gespecialiseerd in residentieel vastgoed. Naast de projectontwikkelingsactiviteiten beheert Straco ook een omvangrijke portefeuille van retail- en industrieel vastgoed, bestaande uit meer dan 50 gebouwen. Het vermogen van Straco, goed voor 1,5 miljard euro, is ondertussen overgedragen aan Ann De Raedt, de enige dochter van het echtpaar.

Ook de 69 jarige Gentse havenondernemer Philippe Van de Vyvere heeft de opvolging van zijn internationale logistieke groep Sea-Invest geregeld en wel via de creatie van de Stichting Petros. Daarin wordt de toekomst vastgelegd van zijn minderjarige zoon. Naast Sea-Invest overkoepelt Petros ook de holding Belfipar. In Belfipar zit ondermeer het Franse wijnhuis Phélan Ségur in Saint Estèphe dat Van de Vyvere kocht in 2017. Van de Vyvere houdt er een zeer discrete levenswandel op na. Zo geeft hij nooit interviews. De ondernemer werd ooit gehomejackt waarbij hij werd bedreigd met een pistool. Dat veroorzaakte een trauma. De zeldzame keren dat hij toch voor de pers verschijnt, is bij de inhuldiging van een of andere grote haveninvestering. Zijn vermogen bedraagt momenteel 788 miljoen euro.