NIEUW – Gouverneur Nationale Bank wordt vice-voorzitter Koning Boudewijnstichting (en gaat centraal staan in coronacrisis)

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België, is benoemd tot bestuurder van de Koning Boudewijnstichting. Hij vervangt daar meteen ook MR-politica en senaatsvoorzitter Sabine Laruelle als vice-voorzitter. De benoeming ging in op 1 januari dit jaar maar bleef tot nu onder de radar. Met zijn nieuw mandaat gaat Wunsch op een centraal snijpunt staan in de bestrijding van de coronacrisis. Samen met Piet van Temsche staat hij aan het hoofd van de Economic Risk Management Group (ERMG). Die moet in opdracht van de federale regering de economische gevolgen van de coronacrisis in kaart brengen. De Koning Boudewijnstichting (KBS) van haar kant start meer en meer hulpprojecten op om de crisis te bestrijden.De agenda van Pierre Wunsch ziet er opnieuw wat voller uit. Naast zijn werk bij de Bank moet hij met de ERMG economische herstelmaatregelen uitwerken. De redding, lees hernationalisatie, van Brussels Airlines staat daarbij hoog op de agenda. In dat kader riep Wunsch de banken op globaal 50 miljard euro klaar te houden voor overbruggingskredieten. De Koning Boudewijnstichting van haar kant legt meer de nadruk op de sociale gevolgen van de crisis. Zo werkt ze onder mee aan de verzorging van gratis psychotherapie voor zorgverleners en aan de verdeling van gratis tweedehands labtops. Ze zette ook een eigen fonds op voor giften en maakte zelf 5 miljoen euro vrij voor sociale projecten. Samen met het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis haalde ze ook al 4 miljoen euro aan giften op voor de inrichting van een tweede intensive care unit.

Eind 2018 besliste de KBS dat haar raad van bestuur werd uitgebreid van 12 tot 14 bestuurders. Eén bestuurder daarvan wordt benoemd door de koning. Voorzitter momenteel is de ondernemer Thomas Leysen.