NIEUW – Hommelbedrijf levert Floridienne nu al 62 miljoen euro op

Gaëtan Waucquez, CEO en hoofdaandeelhouder van Floridienne. (Foto: Floridienne)

De holding Florinvest verlaagt haar kapitaal met 62 miljoen euro via een uitkering aan haar aandeelhouders. Florinvest is in handen van de beursgenoteerde holding Flordienne. Die controleert met Florinvest twee van haar belangrijkste dochters: Biovest en Enzybel. Die laatste bouwt een fabriek in India voor de productie van enzymen uit papaja’s. Met Biovest gooit Floridienne hoge ogen. Het bedrijf is specialist in biologische gewasbescherming onder meer via de inzet van hommels. Biobest zou daarbij gewaardeerd worden op 810 miljoen euro. Tot op vandaag is Biobest een dochter van Florinvest. Maar recent trad de familie Boël in het aandelenkapitaal van het bedrijf. De holding Florinvest zelf fuseert dan weer met Enzybel en wordt dus een operationeel bedrijf. Moederbedrijf Floridienne wordt gecontroleerd door Gaëtan Waucquez samen met de ABInbev familie de Spoelberch. Het bedrijf legt zich toe op nichemarkten in drie sectoren: gourmet food, life sciences en chemie.

Biobest, met hoofdzetel in Westerlo, werd in 1982 opgericht door de dierenarts Roland De Jonghe, die hommels inzette om gewassen in tomatenkwekerijen biologisch te bestuiven. Zijn procedé werd een succes. In 2012 verkocht hij zijn bedrijf aan Flordienne. Op vandaag telt het Kempense bedrijf 12 fabrieken, 30 dochterondernemingen, 1.700 werknemers en verdeelt het producten in meer dan 60 landen, goed voor 160 miljoen euro omzet in 2021. Hommels vormen nog 20 procent van de omzet. De rest komt uit wat Waucquez ‘biocontrole’ of ‘integrated pest management’ noemt, schadelijke insecten bestrijden met goedaardige. Biobest is wereldwijd nummer twee na het Nederlandse Koppert in de plaagbestrijding van gewassen via goedaardige insecten en andere organismen zoals schimmels of bacteriën. Een bekend voorbeeld is de bestrijding van bladluizen door lieveheersbeestjes.Recent nam Biobest het Canadese Plant Products over. Plant Products een van de belangrijkste distributeurs van geïntegreerde biologische bestrijdingsmiddelen in Canada en de VS. Op een omzet van 180 miljoen Canadese dollar realiseerde Plant Products vorig jaar een bedrijfswinst van 18 miljoen dollar. Biobest betaalt voor de overname 100 miljoen euro. Op dat moment werd de holding Sofina van de familie Boël minderheidsaandeelhouder van het Kempense bedrijf, goed voor om en bij 6% van de aandelen. Die operatie waardeert Biobest op meer dan 810 miljoen euro.

Enzybel produceert dan weer plantaardige en dierlijke enzymen die als alternatief kunnen dienen voor synthetische chemische molecules. In India wordt een fabriek gebouwd voor de productie van papaïne, een enzym dat uit papaja wordt gehaald. Papaïne wordt gebruikt om dranken minder troebel te maken, wonden te desinfecteren, dode huidcellen te verwijderen, insectenbeten te behandelen en contactlenzen te reinigen. Voor die plannen werd Stefaan Van Daele aangetrokken als CEO. Hij stapt over van de groentendistributeur Greenyard van Hein Deprez. Van Daele moet van Enzybel een nieuw Biobest maken, zo klinkt het.