NIEUW – Jacques Berghmans, de vermogensbeheerder van de immer discrete familie Lhoist-Berghmans

Jacques Berghmans. (Foto: TreeTop)

De Luxemburgse groep TreeTop Invest lanceert een nieuw Belgisch sicav beleggingsfonds TreeTop Institutional. De vermogensbeheerder TreeTop is in handen van Jacques Berghmans, de broer van baron Jean-Pierre Berghmans. Die laatste is voorzitter van de Waalse familiale kalkgroep Lhoist. De derde broer, Vincent, is bestuurder bij Lhoist. In 1947 trouwde hun vader Jean Berghmans met Elisabeth barones Lhoist, telg uit de gelijknamige familie. De nu 68-jarige Jacques Berghmans is een fervent beursbelegger sedert zijn 15de, het moment waarop hij van zijn grootvader een kleine portefeuille aan beursgenoteerde aandelen cadeau kreeg. Net zoals zijn hele familie hult Jacques Berghmans zich in een mantel van discretie. Dat veranderde even in 2015 wanneer TreeTop probeerde ook kleine beleggers vanaf 250 euro aan boord te krijgen via een online aanbod. Maar die oefening mislukte en werd ondertussen opgeborgen. In Luxemburg is TreeTop Invest goed voor een eigen vermogen van 229 miljoen euro.

Jacques Berghmans startte zijn carrière bij Merrill Lynch International. Tijdens zijn 20-jarige carrière bij de groep kwam hij in Amsterdam, Brussel en Luxemburg. In 2001 werd hij fondsbeheerder bij de vermogensbeheerder Bank Degroof. Vier jaar later startte hij samen met Hubert d’Ansembourg in Luxemburg het bedrijf Convertible Advisory Management op die zou uitgroeien tot TreeTop Asset Management. In 2011 opent hij een bureau in Brussel nadat hij op dat moment al aanwezig was in Londen. TreeTop beheert momenteel 1,3 miljard euro waarvan 200 miljoen in passieve fondsen. Voor de actief beheerde fondsen werkt TreeTop samen met de Schotse investeringsgroep Aubrey Capital Management, waarvan het 33 procent bezit.



Berghmans is ook nog eigenaar van het vastgoedbedrijf Lendit-Lier, ooit een beursgenoteerde vennootschap die de Carrefour vestiging in Lier exploiteerde. Daarnaast is hij onafhankelijk bestuurder bij de ook al discrete Banque Transatlantique Belgium. De bankier profileert zich ook als een overtuigd katholiek man. Bij TreeTop zijn vijf mecenaat doelen opgesomd die gekozen zijn samen met de Koning Boudewijnstichting. In de raad van bestuur van de Banque Transatlantique Belgium ontmoet hij ook Charlotte Tasso de Saxe-Cobourg, een ver familielid van de Belgische koninklijke familie.