Superdividend van 165 miljoen euro voor de familie Lhoist-Berghmans

De 70-jarige baron Berghmans, voorzitter van de familiale groep.

De familie Lhoist-Berghmans is met hun gelijknamige multinational wereldleider in de productie en van verkoop van kalk, dolomiet en mineralen. Over 2018 keert de familie zich een dividend uit van 165 miljoen euro. Dat is opvallend want over 2017 werd geen dividend uitgekeerd. En toch zijn de cijfers over 2018 iets minder dan het jaar daarvoor. De groepsomzet steeg licht van 2,22 naar 2,30 miljard euro. De operationele cash flow daalde van 442 naar 433 miljoen euro en de netto winst viel terug van 195 naar 146 miljoen euro. Naar goede gewoonte huldt de familie zich in stilzwijgen wanneer het gaat om hun financiële belangen.

De groep Lhoist-Berghmans is actief op vier continenten, in meer dan 100 landen en met meer dan 6.600 werknemers. De ontginning van kalk en mineralen is een activiteit die de nodige maatschappelijke empathie nodig heeft. Toch komt de groep zelden of nooit in het nieuws. Opmerkelijk genoeg gebeurde dat de voorbije maanden wel regelmatig in België waar het bedrijf een dispuut uitvecht met de paters van Rochefort. Lhoist wil zijn steengroeve La Boverie uitbreiden, maar de paters vrezen dat die expansie hun bron zal droogleggen. Die bron is de basis van het trappistenbier dat ze brouwen. Ook de lokale gemeenschap mengt zich in het debat. De juridische strijd daaromtrent is nog niet beslecht.



Net als elke multinational zette de familie Berghmans ook enkele fiscale constructies op poten. Zo werd ze in 2014 genoemd in de zogenaamde Luxembourg Leaks. Vorig jaar verlegde de groep haar financieringscentrum naar Ierland. In dat Belgische financieringscentrum zat toen 286,9 miljoen euro. De voorbije negen jaar keerde Lhoist-Berghmans in totaal 1,37 miljard aan dividenden uit.