Straffe taal in het dossier van de paters van Rochefort

De strijd over de bron Tridaine speelt zich ook af in de digitale media, onder meer op Facebook.

In het zuiden van het land, meebepaald in Rochefort, worden de wapens gewet. De strijd om de bron Tridaine nadert zijn hoogtepunt. De broeders trappisten van de abdij van Rochefort hebben de bron nodig om hun trappist te brouwen. Voor de familie Lhoist-Berghmans zit dat water dan weer in de weg om hun kalkgroeve verder te ontginnen. De paters strijden op verschillende fronten: politiek en voor de rechtbank. De familie Lhoist heeft een pr-offensief ingezet waarbij ze zich opwerpt als beschermer van zowel de abdij als de stad Rochefort. En blijft kalk ontginnen natuurlijk.

Voor de rechtbank vragen de paters trappisten een uitspraak over een Europese richtlijn die wil dat alle drinkwatervoorraden van een zeker volume in kaart worden gebracht. Dat is nu niet zo voor de bron Tridaine. Daarnaast vragen de paters dat de bevoegde ambtenaar van het Waals gewest die het dossier volgt, van zijn taak wordt ontheven. De man in kwestie zou zich niet objectief opstellen en partij kiezen voor de industrie.Dat laatste heeft betrekking op het feit dat Lhoist toestemming heeft gekregen van het Waals gewest om gedurende enkele maanden het water uit de bron enerzijds te verlagen om zo de ontginning mogelijk te maken. Maar tegelijkertijd plaatst Lhoist twee pompen die het water omhoog stuwen zodat het toch nog via de interne galerijen tot aan de abdij geraakt. En tot aan de stad die eveneens water put uit de bron. Lhoist laat een en ander in een videofilmpje uitleggen door een echte Ardenner. Die stelt dat het water oppompen een oplossing is die iedereen kan tevreden stellen. Hij doet dat terwijl hij een trappist van Rochefort drinkt. En looft. Het bijhorend tekeningetje werkt hij uit op de achterkant van een bierkaartje. (Lees verder onder de foto)

De tekening waarmee Lhoist het probleem visualiseert.

De paters verwijten de bevoegde ambtenaar onder meer dat hij op eigen initiatief de “Association Internationale Trappiste (AIT)” contacteerde om na te gaan of de waterkwaliteit een rol speelt bij het behouden van het label ‘trappistenbier’. De paters tekenden ook verzet aan bij de Raad van State tegen de pompvergunning voor Lhoist. Indien ook die poging in het water valt, kunnen de pomptesten volgende maand al starten. Al zal de Waalse regering wellicht pogen dit dossier over de verkiezingen te tillen. Ook al met de hete adem van het electoraal succes van Ecolo in haar nek.