NIEUW – Jan Clarebout wordt grootste frietproducent van Europa (met nieuwe fabriek in Frameries)

Jan Clarebout

De West-Vlaamse agro-industrieel Jan Clarebout stelt morgen maandag samen met de burgemeester van Frameries zijn plannen voor om in de Henegouwse gemeente zijn derde productie-eenheid in te planten. Zijn bedrijf Clarebout Potatoes maakt nu al in Nieuwkerke-Heuvelland en Warneton jaarlijks om en bij 700.000 ton diepvriesfrieten. Twee nieuwe productielijnen in Frameries kunnen daar nog een half miljoen ton aan toevoegen. Meteen wordt Clarebout daarmee de onbetwiste grootste Europese producent van versneden aardappelproducten. Wereldwijd komt hij op nummer vier, na twee Amerikaanse en een Canadese groep. Jan Clarebout zelf verdient ondertussen de prijs van de meest discrete en meest agressieve groeier in de landbouwsector.

Clarebout Potatoes stelt momenteel in Nieuwkerke en Warneton meer dan 1.300 mensen te werk. In Frameries, gesitueerd net onder Bergen in de provincie Henegouwen, kunnen er nog 100 werkplaatsen bijkomen. Dagelijks kunnen er dan 2.300 ton diepvriesfrieten worden gemaakt (u wil niet weten hoeveel kleine porties dat zijn), naast 400 ton andere producten zoals kroketten en rösti en 100 ton aardappelvlokken. Er komt ook een waterzuiveringsinstallatie met een capaciteit van 50.000 inwoners-equivalenten. Dat alles is goed voor twee nieuwe productielijnen. De nieuwe fabriek heeft echter de capaciteit om door te groeien tot 4 lijnen.



Clarebout moet nog al zijn vergunningen binnenhalen voor het project, maar het is duidelijk dat hij kan rekenen op de steun van de lokale politieke gemeenschap. Dat is niet zo evident. De verwerking van zo’n massaproductie aardappelen vereist een heel logistiek apparaat, eerst al in de aanvoer van de basisproducten, aardappelen die van het veld komen. Dan kan voor heel wat modderoverlast zorgen. Clarebout moest daar al problemen mee overwinnen in zijn huidige vestigingen. In Henegouwen, nabij de Franse grens, hoopt hij ook sneller aan nieuwe gekwalificeerde arbeidskrachten te raken. Nieuwe klanten vindt Clarebout vooral in de export, onder meer in het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Oost-Azië.