NIEUW – Jonas Dhaenens neemt Turkse concurrent over (en springt vlot de Top 100 binnen)

Jonas Dhaenens

Team.blue, het assertieve hosting bedrijf van de 37-jarige Jonas Dhaenens, neemt zijn Turkse concurrent Natro over. Met die operatie groeit Team.blue tot een bedrijf van 1.100 werknemers dat 2 miljoen klanten bedient in Europa en voor een omzet staat van 275 miljoen euro. De voorbije jaren bouwde Dhaenens zijn oorspronkelijk bedrijf Combell uit tot een groep van Europees formaat. Tot op heden maakte hij geen fouten in dat groei parcours. Team.blue krijgt nu een commerciële waardering mee van om en bij 1 miljard euro. Dhaenens realiseerde zijn groei- en overnamestrategie met de financiële steun van eerst durfkapitalist Waterland, later van HG Capital. Binnen Team.blue controleert Dhaens nog om en bij één derde van de groep. Dat brengt zijn persoonlijke waardering op 330 miljoen euro, meteen goed voor een 67ste plaats in onze ranglijst.

Team.blue ontstond uit de overname door Combell van de Nederlandse concurrent TransIP. Dhaenens richtte Combell destijds als student op vanuit zijn slaapkamer en is nu CEO van Team.blue. Die laatste wordt 100 % eigenaar van de Turkse groep Natro. Jonas Dhaenens realiseerde de voorbije twintig jaar meer dan zestig overnames en fusies. In juni 2019 fuseerde Combell met het Nederlandse TransIP. De nieuwe groep ging verder onder de naam team.blue. De nieuwe groep kreeg toen een waardering van meer van een miljard dollar. Later volgde ook nog de overname van de Italiaanse Register Group, waarbij het bedrijf een sterke positie opbouwde in Zuid-Europa. Combell was op dat moment al een van de marktleiders in België, Nederland, Denemarken en Zwitserland.



De coronacrisis en de daarop volgende lock down bezorgde Team.blue zowel meer klanten als meer internettrafiek. De groep beschikt nu over een vermogen van om en bij 350 miljoen euro. 162 miljoen euro daarvan is in handen van Dhaenens en zijn collega Frederik Poelman, onder meer via hun holding Infinius. De Deense ICT-ondernemer Stefan Rosenlund is een kleine aandeelhouder. Rosenlund is managing director van Team.blue en de vroegere eigenaar van de Deense groep Zitcom, één van de eerste overnames van Dhaenens. De durfkapitalist HG Capital bracht via Luxemburgse structuren om en bij 140 miljoen euro groeikapitaal aan. Ze controleert daarmee een kleine 40 % van de groep. Dhaenens is goed voor één derde van de groep. Naast Team.blue investeerde Dhaenens ondertussen ook al in enkele diversificatie projecten waaronder Smartfin II, het durfkapitaalfonds van Jurgen Ingels