NIEUW – Joris Ide versterkt kapitaal van luxe jachtgeweren specialist Lebeau-Courally

Joris Ide (Foto: Belga Image)

De West-Vlaamse investeerder Joris Ide heeft het kapitaal van de Luikse wapenproducent Lebeau-Courally opgetrokken met een half miljoen euro tot net geen één miljoen euro. Ide doet dit via zijn sleutelholding Bremhoeve. Bij het grote publiek werd Ide vooral bekend als handlanger-aandeelhouder van Marc Coucke bij de overname van de voetbalploeg Anderlecht waarvan hij nu 11 % controleert. In zijn vrije tijd is Ide een fervent jager. Dat verklaart zijn gehechtheid aan Lebeau-Courally. Dit Luikse bedrijfje produceert immers luxe jachtwapens en behoort wat dat betreft tot de wereldtop. Een wapen van Lebeau-Courally kost van 30.000 tot 300.000 euro. Er worden er per jaar maximum 25 afgeleverd. Het druist wellicht in tegen zijn natuur, maar voor het geld moet Ide het niet doen. “Je wordt hier niet rijk van.” zo zegt Anne-Marie Moermans die het bedrijfje leidt.

Wie een wapen wil laten maken bij Lebeau-Courally denkt daar beter twee keer over na. Niet alleen omdat er een wachttijd is van één jaar voor de afwerking en levering, maar ook omdat jagers doorgaans twee exemplaren van een wapen bestellen. Eén wapen dient om te schieten terwijl het tweede wordt herladen door de jachthelper. Bij het Luikse bedrijf krijg je de garantie dat de twee wapens maximum 10 gram van elkaar verschillen in gewicht. Elk onderdeel van het wapen is daarbij met de hand vervaardigd en dus meteen ook uniek in zijn soort. Alle begint bij het opmeten van de klant. Net als een kostuum wordt een wapen gemaakt op het lijf geschreven van de jager. Daarna volgt de keuze van het hout en van de gravures op het metaalwerk. Er zijn kopers die hun trouwe jachthond in hun geweer laten vereeuwigen, terwijl anderen voor een zelfportret kiezen. Alles is mogelijk.



Joris Ide kocht het bedrijf in 2010 en redde het meteen van de ondergang. Tot de klanten van het Luikse bedrijf behoren zowat alle Europese koningshuizen, met uitzondering van het Britse, maar ook prominenten zoals Vladimir Poetin of de Amerikaanse filmregisseur Steven Spielberg. Die liet een beetje voorspelbaar ET op zijn jachtgeweer graveren. Joris Ide heeft het merk Lebeau-Corally ook uitgebreid naar andere luxeproducten zoals handtassen en horloges. Die laatste probeerde hij in eigen beheer te produceren in een Zwitsers atelier. Maar in 2018 werd die eigen productie van horloges stopgezet wegens niet rendabel.