NIEUW – Judy-Ann Melchior pompt 15 miljoen euro in Zangersheide

Judy-Ann Melchior op de hengst Levisto Z

De familie Melchior heeft het kapitaal van haar stoeterij Zangersheide in het Limburgse Lanaken opgetrokken met 15 miljoen euro. Zangersheide is het levenswerk van de in 2015 overleden vastgoedondernemer en miljonair Léon Melchior. De stoeterij wordt nu geleid door zijn 33-jarige dochter Judy-Ann. De kapitaalverhoging verloopt over de holdings Aladin en Aladin II. Die waren oorspronkelijk gevestigd in Curaçao maar werden in augustus 2018 overgebracht naar Lanaken. Zangersheide exploiteert onder meer een eigen stamboek lijn van warmbloedpaarden die allen de letter Z meekrijgen voor hun naam.

Aladin en Aladin II zijn een soort spaarpotje van de familie Melchior. Zo beschikte Aladin II in 2017 over een eigen vermogen van 135 miljoen euro. Met de huidige operatie wordt het kapitaal van Zangersheide opgetrokken van 25 naar 41 miljoen euro. De vennootschap draagt wel een overgedragen verlies mee van 8 miljoen euro.Léon Melchior bouwde zijn stoeterij uit tot een kennis- en praktijkcentrum dat een trendsetter is in de moderne springpaardenfokkerij. De Z-springpaarden staan aan de top van de wereld. Investeerders kunnen daarbij terugvallen op het genetische materiaal van de hengsten van de Z-lijn. Zangersheide staat ook in voor de verkoop van de paarden. (Lees verder onder de foto)

Léon Melchior

België staat met Nederland en Duitsland aan de wereldtop inzake het kweken en exporteren van toppaarden. Het gaat dan onder meer om de stoeterijen Euro Horse, Stephex, Zangersheide en de stal Philippaerts. België heeft traditioneel ook sterke ruiters: Philippe Le Jeune kroonde zich in 2010 tot wereldkampioen met Vigo. Ludo Philippaerts nam deel aan vier Spelen en geeft zijn knowhow door aan zijn zonen. Wathelet is al jaren een van de meest regelmatige ruiters. Eigenaars van toppaarden moeten wel voldoende financiële reserve hebben om hun positie te behouden. De Olympische Spelen van 2020 in Japan zijn alvast een nieuw mikpunt voor de sector. Een op de vier springpaarden die in 2016 mee kampten in de finale van de Olympische Spelen in Rio kwam uit een Belgische stal.