NIEUW – Limburgse Softhale pompt 11 miljoen euro kapitaal bij

De startup Softhale uit het Limburgse Diepenbeek trekt zijn kapitaal op van 3 naar 14 miljoen euro. Softhale werkt aan de ontwikkeling van een nieuw pompmechanisme om geneesmiddelen in sprayvorm in de longen in te brengen. Dat gebeurt zuiver mechanisch en dus zonder toevoeging van drukmiddelen. Daardoor wordt het geneesmiddel fijner ingebracht en dringt het dieper in de longen. Indien Softhale met zijn nieuwe dispenser de markt haalt, boort het een miljoenen product aan. Eén van de financiers van het bedrijf is Greg Parekh, de Amerikaans-Indiase ex-CEO van het Mechelse biotechbedrijf Biocartis. In 2013 verkocht hij zijn belang in Biocartis aan Rudi Mariën.Softhale ontwikkelt een nieuwe generatie SMI producten. SMI staat dan voor “soft mist inhaler”, een spray techniek waarbij long geneesmiddelen worden ingenomen via spray in de mond. Met het systeem van Softhale gebeurt dat in fijnere vorm en zonder chemische drukmiddelen. Dat laatste verlaagt de temperatuur van het geneesmiddel en bemoeilijkt de inname. Softhale overwint dit. Het product boort een miljoenenmarkt aan van astma en longpatiënten.

Softhale kan terugvallen op een aantal financiers. Eerst zijn er de oprichters van het bedrijf, de Duitse longspecialist Jan-Torsten Tews die eerder werkte voor Sandoz en Teva, en Frank Bartels. Daarnaast is er de Scandinavische financier Jan Honoré en zijn durfkapitalist PM Equity Partner. Een andere link met België is er onder meer met Frank Pieters, de vroegere manager van Glaxo Smith Kline. En dan is er nog Greg Parekh die vanuit ons land actief is als investeerder in lifesciences en chemie. In 2010 richtte hij New Rhein Healthcare op. Daarvoor was hij het hoofd fusies en overnames van Novartis. De tweede operatie van New Rhein Healthcare was het verwerven van een aanzienlijk belang in Biocartis, dat Parekh overnam van KBC. Later werd hij CEO van Biocartis maar daar botste hij met Rudi Pauwels. In de lente van 2013 vertrok hij bij Biocartis, maar niet met slaande deuren. Bij zijn vertrek als CEO verkocht Parekh zijn belang in Biocartis aan Rudi Mariën.

Met New Rhein stapte Parekh in het kapitaal van het Duitse medische bedrijf Softhale. Hij zorgde er voor zaaikapitaal, versaste het bedrijf naar het Limburgse Diepenbeek en stelde de Vlaming Frank Pieters aan als voorzitter en interim-CEO. Ondertussen werd Pieters als CEO opgevolgd door Jan-Torsten Tews.