NIEUW – Luc Geuten beloont zijn investeerders met uitkering van 96 miljoen euro

Luc Geuten

De vastgoedinvesteerder FRI 2, voluit First Retail International 2, keert 96 miljoen euro kapitaal uit aan zijn aandeelhouders. FRI 2 wordt beheerd door Mitiska Reim, de vastgoedinvesteerder van Luc Geuten en Axel Despriet. Recent sloten die een aantal belangrijke en lucratieve deals af voor in totaal meer dan 500 miljoen euro. Het gaat dan om de verkoop van tien Belgische en Portugese winkelparken en 25 winkelparken in Roemenië. De Belgisch-Portugese verkoop was goed voor 280 miljoen euro, de Roemeense voor 219 miljoen euro. De aandeelhouders die het kapitaal incasseren zijn onder meer de familie Colruyt, de holding Bois Sauvage van de familie Paquot, de familie Despriet, Jan De Nys, Carl-Philippe de Villegas en enkele institutionele investeerders.

Beide verkoopoperaties liepen over de Mitiska Reim vastgoedfondsen FRI en FRI 2, waarin verschillende professionele investeerders en family offices hebben belegd. Mitiska Reim is in handen van Luc Geuten en is gespecialiseerd in distributie vastgoed. Geuten zelf is een relatief kleine investeerder in beide fondsen. De verkoop in België heeft onder meer betrekking op Malinas, een winkelpark aan de rand van Mechelen met onder andere de grootste Albert Heijn-supermarkt van het land. Eind 2021 opende Mitiska Reim het complex met 19 winkelpanden op 27.000 vierkante meter. Ruim voor de opening was het volledig verhuurd. Daarnaast omvat de verkoop ook de winkelparken Ninouter in Ninove, Parc de l’Europe in Waver, La Couvinoise in Couvin, en Quartier Enée in Gembloux. Alles samen zijn ze goed voor een oppervlakte van 77.500 vierkante meter. Daarnaast zitten vijf sites in Portugal in de overeenkomst, in Villa Nova de Gaia, Aveiro, Coimbra, Santarem en Alverca. Ze vertegenwoordigen een oppervlakte van 105.500 vierkante meter. De koper is First Retail Partners, een nieuw opgericht Zwitsers fonds dat gemanaged wordt door Mitiska Reim.Daarvoor al incasseerde Mitiska Reim 219 miljoen euro voor de verkoop van 25 winkelparken in Roemenië. De koper daarvan was de vastgoedinvesteerder LCP, die een portefeuille van 3,1 miljard euro aan commercieel vastgoed in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Polen heeft. LCP is een onderdeel van de groep M Core, die ruim 5 miljard pond aan vastgoed bezit in Europa.

Geuten van zijn kant investeerde ooit in Belgische ketens als Carpetland, Vanden Borre en Brantano. In 2012 richtte hij samen met Axel Despriet Mitiska Reim op. Het vastgoedbedrijf is actief in tien landen, waaronder België, Nederland, Duitsland, Spanje en Polen. Naast winkelparken ontwikkelt het ook kmo-units voor kleine bedrijven en stedelijke logistieke centra. Met First Retail International haalde hij in 2013 75 miljoen euro op. Enkele jaren later volgde FRI2 met 223 miljoen euro. Twee jaar geleden voegde het bedrijf een derde, kleiner fonds van 35 miljoen euro toe om te investeren in kmo-units en in industrie.