NIEUW – Marc Coucke in verzet tegen Italiaanse miljardairsfamilie Cavazza (die zichzelf 900 miljoen euro winst uitkeert)De farma multinational Leadiant Biosciences Ltd heeft de prijs voor het gebruik van haar geneesmiddel CDCA met een factor 335 verhoogd tot 153.000 euro per jaar. 10 Belgische patiënten met de zeldzame zenuwziekte CXT kunnen niet overleven zonder CDCA. Leadiant kon de prijs verhogen via een doorgedreven monopoliestrategie. “Een schande” zegt de Belgische miljardair en apotheker Marc Coucke. Hij heeft het bedrijf Fagron, waarvan hij zelf aandeelhouder is, gevraagd een magistrale bereiding van CDCA uit te werken. Onze redactie zocht uit dat Leadiant in handen is van de Italiaanse miljardairsfamilie Cavazza. Die werd rijk met farma industrie. De voorbije twee jaar keerde hun sleutelholding Essetifin SpA 900 miljoen euro dividend uit. En er zijn nog meer Belgische links in dit verhaal.

Wat deed Leadiant? In 2009 kocht het de formule van CDCA over van de Amerikaanse dochter van de Belgische Solvay groep. Daarna kocht het alle kleinere Amerikaanse producenten van CDCA over. Waar CDCA oorspronkelijk werd gebuikt om galstenen te voorkomen, patenteerde Leadiant het product bij het Europees geneesmiddelenagentschap als een nieuw middel tegen de weesziekte CXT. En dat lukte ook. Meteen was Leadiant daarmee beschermd tegen de concurrentie. Daarna was het enkel zaak de prijs per pil CDCA geleidelijk op te trekken van 28 eurocent naar 140 euro. Een CXT patiënt moet drie pillen per dag slikken.

Marc Coucke: “Kunnen natuurlijk niks beloven, maar gaan alles doen om deze reeds zo getroffen mensen hun leven terug te geven!”

De zaak werd midden vorig jaar al aangekaart door de Financial Times en kwam kort daarna in de actualiteit in Nederland waar er 55 CXT patiënten zijn. In België komt het dossier nu pas op de voorgrond. CDCA is op zich niet zo moeilijk magistraal, dus handmatig, te maken. Een Amsterdams ziekenhuis deed dat al snel. Maar volgens Leadiant bevat dat geneesmiddel onzuiverheden. Daarop moest de productie worden gestopt. Marc Coucke wil dat nu dus overdoen. Naar zijn zeggen is Fagron daar al een tijd mee bezig. (Lees verder onder de foto)

Martina Cavazza in 2016 op een jazzconcert in Spoleto ter ere van haar vader.

Tot 2016 luisterde Leadiant naar de naam Sigma Tau, een bedrijf opgericht door Emilio Cavazza, de vader van de in 2011 overleden Italiaanse industrieel Claudio Cavazza. Het is nu in handen van de vijf kinderen van Claudio Cavazza. Voorzitter van de groep is Mario Artali, een vroegere Italiaans kamerlid voor de socialistische partij. In 2016 werd Sigma Tau vereffend en omgevormd tot Leadiant Biosciences. Dat bracht blijkbaar heel wat cash geld naar boven. De topholding Sigma Tau Finanziaria werd omgevormd tot Essetifin. In 2016 keerde die een dividend uit van 700 miljoen euro, in 2017 nog eens aangevuld met 200 miljoen euro dividend. Dat geld kwam terecht bij de erven van Claudio Cavazza. Zowel het bedrijf als de familie profileren zich in Italië met verschillende culturele events en goede doelen, meer bepaald in hun thuishaven rond de historische stad Spoleto in Umbrië. (Lees verder onder de foto)

De maatschappelijke zetel van Essetifin in Rome.

De Europese markt wordt nu met CDCA bevoorraad via het Leadiant filiaal in Londen. In 2017 was CDCA goed voor een omzet van 10 miljoen euro, toen nog aan de lage prijs. Leadiant beschikt trouwens ook over een Belgische dochter, de groothandel in geneesmiddelen Alfasigma Belgium in Brussel.