NIEUW – Marc Saverys en CMB geven nieuwe waterstofdochter een waarde mee van 25 miljoen euro

Alexander Saverys, digitaal op scherm bij de ondertekening van de nieuwe joint venture in Japan. Naast hem de Belgische ambassadeur in Japan Roxane de Bilderling. (Foto: RV)

De Antwerpse rederij CMB, in handen van de familie Marc Saverys, heeft zijn waterstofactiviteiten afgezonderd in de nieuwe dochtervennootschap CMB.tech. Die krijgt meteen een waarde mee van 25 miljoen euro. CMB zette in 2017 zijn eerste concrete stappen in de waterstoftechnologie en sindsdien volgen de ambitieuze plannen elkaar op. De oprichting van CMB.tech valt samen met de oprichting door CMB van een joint venture met de Japanse bedrijven Tsuneishi en Kambara Kisen. De drie ontwikkelen gezamenlijk de HydroPhoenix, de eerste sleepboot op waterstof in Azië. Voorzitter van CMB.tech is Marc Saverys zelf. Het operationeel beleid komt in handen van zijn zoon Alexander Saverys.

Bij de ondertekening van de joint venture was Alexander Saverys enkel digitaal aanwezig. Wel fysiek ter plaatse was de Belgische ambassadeur in Japan Roxane de Bilderling. Bedoeling is dat de joint venture in Japan de basis vormt voor een bredere ontplooiing van havengebonden waterstofapplicaties. Waterstof ontstaat door de electrolyse van water in waterstof en zuurstof. CMB en Tsuneishi hebben al samengewerkt bij de ontwikkeling van de HydroBingo, de nieuwe generatie passagiersveerboot voor 80 passagiers die waterstof gebruikt als scheepsbrandstof.CMB ontwikkelt sedert 2017 een breed scala aan waterstofaangedreven motoren en toepassingen waaronder ’s werelds eerste 1 MW dual fuel-dieselmotor op waterstof, ontwikkeld door BeHydro, een joint venture met ABC Engines van de Gentse familie Froidbise. De nieuwe joint venture zal de enige agent zijn voor de import van BeHydro-motoren in Japan. Daarnaast wil CMB het Japanse conglomeraat Itochu en de Japanse waterstofproducent Nippon Coke een groot waterstoftankstation bouwen op het Japanse eiland Kyushu. Dat project is gelijkaardig aan het station dat CMB bouwt aan het Eilandje in Antwerpen, vlakbij het Havenhuis. Daar zullen schepen, auto’s, bussen en trucks waterstof kunnen tanken. Japan ziet waterstof als de sleuteltechnologie om koolstofneutraal te worden. CMB Speelt daar strategisch op in.