NIEUW – Marnix Galle keert zichzelf 20 miljoen euro kapitaal (plus een dividend van 18 miljoen euro) uit

Marnix Galle (Foto: RV)

De projectontwikkelaar Marnix Galle, gehuwd met de onderneemster Michèle Sioen, heeft het kapitaal van zijn sleutelholding A³ Capital verlaagd met 20 miljoen euro. Via A³ Capital controleert Galle onder meer 59 % van de beursgenoteerde projectontwikkelaar Immobel. Die laatste keert over 2021 een bruto dividend uit van 3,05 euro per aandeel. Dat levert Galle ook nog 17,99 miljoen euro op. Als voorzitter en CEO van het vastgoedbedrijf incasseerde de vastgoedspecialist vorig jaar een jaarloon van 640.000 euro en een kortetermijnbonus van 300.000 euro. Daar bovenop kwam een eenmalige specifieke winstbonus van 1 miljoen euro. Vorig jaar verdubbelde Immobel zijn brutowinst tot 103 miljoen euro.

Ook dit jaar gaat Immobel verder op haar elan. Zo bereikte het bedrijf vorige maand een akkoord met de telecomreus Proximus over de renovatie van haar twee kantoortorens in de Brusselse Noordwijk. Die zal gebeuren via een sale-and-lease-backoperatie die de telecomoperator 143 miljoen euro oplevert. De gerenoveerde torens zullen niet alleen door het telecombedrijf worden gebruikt, maar ook door andere bedrijven. Daarnaast komt er ruimte voor woningen, openbare ontmoetingsplekken, een hotel en winkels. Proximus plooit zich terug op ongeveer de helft van de kantoorruimte. Van de 110.000 vierkante meter die de telecomoperator vandaag bezet, zal nog een kleine 50.000 vierkante meter overblijven. Vroeger werkten ongeveer 6.000 van de 11.000 medewerkers in de torens, maar door het blijvend thuiswerk zijn ze te groot geworden. Proximus en Immobel willen de werken begin 2024 aanvatten en hopen ze in eind 2026 af te ronden.



Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn op de Brusselse vastgoedmarkt. Zo schorste de Raad van State vorige maand de stedenbouwkundige vergunning van Brouck’R, een groots project van Immobel en haar collega BPI. Een hele huizenblok aan het Brusselse De Brouckèreplein gaat daarbij tegen de vlakte. Alleen de historische gebouwen blijven staan. In de plaats komen nieuwe appartementsgebouwen, studentenkamers, een hotel en kantoor- en winkelruimtes. Maar tegen het project was veel weerstand gerezen. Ook de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen had kritiek op de plannen. De sloopwerkzaamheden liggen nu stil tot er een uitspraak komt over de nietigverklaring van de plannen. Dat kan zeker een jaar duren.