NIEUW – Moleskine, het (financieel) sterretje in de voorruit van D’Ieteren

Zegt de naam ‘D Participation Management’ u iets? Waarschijnlijk niet. Alhoewel, wanneer u aandelen bezit van de groep D’Ieteren, in handen van de gelijknamige familie, dan zou die naam u iets moeten zeggen. ‘D Participation Management’ is immers de holding waarin D’Ieteren haar Italiaanse luxedochter Moleskine heeft ondergebracht. Die holding boekt nu 89 miljoen euro verlies weg. En dat is nog maar het begin. De holding leende 253 miljoen euro aan het zwalpende Moleskine, geld afkomstig van moeder D’Ieteren. Die laatste kocht Moleskine in 2016 voor, slik, 506 miljoen euro. Of hoe het niet al goud is wat blinkt, ook niet in beursland.Met hun bedrijf zwemt de familie D’Ieteren in cash, zo klinkt het beurslied. Die cash is onder meer afkomstig van Belron, de eigenaar van Carglass, de hersteldienst voor sterretjes in uw voorruit. D’Ieteren bouwde fortuin als importeur van onder meer de groep Volkswagen. Die business kreunt echter onder de nieuwe tijden, dus ging de familie op zoek naar diversificatie. Moleskine was daarbij vijf jaar terug de eerste prooi. Maar dat was dus wel een zieke prooi. De voorbije jaren smolten het verkoopcijfer en de winst van de producent van luxe schrijfgerief als sneeuw voor de Italiaanse zon.

In 2019 incasseerde D Participation Management een eerste waardevermindering op Moleskine van 56 miljoen euro. In 2020 nog eens 34 miljoen. Ondertussen verstrekte D’Ieteren via haar dochter 253 miljoen euro leningen aan het Italiaanse bedrijf. Kwestie van de zaak drijvende te houden. Het eigen vermogen van het Italiaans bedrijf zakte weg tot 152 miljoen euro eind 2019. In datzelfde jaar incasseerde het een verlies van 103 miljoen euro. Dat bloeden lijkt nu gestelpt te zijn. Voor de eerste jaarhelft van dit jaar rapporteert D’Ieteren dat het verlies van de schriftjesmaker daalde van 37,2 miljoen naar 4,9 miljoen euro. Het bedrijf slaagde erin om meer omzet te boeken en tegelijk de kosten onder controle te houden. Toch bleef het verkoopcijfer van 41 miljoen euro coronagewijs nog ver onder de 71,1 miljoen euro uit 2019.

In het leven moet je alles in perspectief zien. Ook voor het eerste semester 2021 boekte D’Ieteren een aangepaste geconsolideerde winst voor belastingen van 288,8 miljoen euro. Dat is een toename met 183 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020, toen er een zware impact was van de coronacrisis. In juli maakte de groep furore op de beurs met het nieuws dat het voor ruim één miljard euro een belang van 40 procent nam in de Waregemse heftruckonderdelenspecialist TVH. De 506 miljoen euro voor Moleskine is nog steeds net iets meer dan de helft van één miljard euro. Voorlopig werden alleen Syntegra Capital en Index Ventures beter van dat half miljard euro. Dat zijn de twee investeringsfondsen die Moleskine in 2016 hebben verkocht aan D’Ieteren.