Pascal Vanhalst incasseert 1,17 miljard euro op heftruckbedrijf TVH

Pascal Vanhalst

De familie D’Ieteren legt 1,17 miljard euro op tafel om 40 % over te nemen van het Waregemse bedrijf TVH Parts. De naam TVH staat of stond voor Thermote en Vanhalst, de twee families die het miljardenbedrijf, actief in de verhuur en herstelling van heftrucks, controleren. Wanneer vorig jaar werd beslist de familiale belangen te ontrafelen en te scheiden, kwam Pascal Vanhalst in het bezit van 40 % van de TVH Parts aandelen. Die zijn dus nu in handen van de familie D’Ieteren terwijl Vanhalst op een berg cash zit. De zussen Ann en Els Thermote bezitten 60 van TVH Parts. Enkele maanden terug verraste Pascal Vanhalst al vriend en vijand door verpakkingsspecialist Abriso over te nemen, een operatie van meer dan 200 miljoen euro die naar verluidt ook cash werd betaald.

TVH Parts staat bekend als een van de snelst groeiende bedrijven in West-Vlaanderen. Het bedrijf werd opgericht in 1969 door Paul Thermote en Paul Vanhalst. Het begon allemaal met het aankopen, herstellen en verkopen van oude legerheftrucks. Vandaag is TVH een wereldspeler in de markt van verkoop, verhuur en herstelling van vorkheftrucks. De kinderen van beide stichters zaten echter niet op dezelfde lijn. Een herschikking van de familiale belangen drong zich dan ook op. Pascal Vanhalst koos er voor te incasseren en zijn eigen weg te gaan. Onze redactie werkt aan een splitsing van beide families en binnenkort zullen die afzonderlijk in onze ranglijst worden opgenomen.Voor de familie d’Ieteren vormt TVH Parts een nieuwe belangrijke diversificatie die ze doorvoeren met hun gelijknamige beursgenoteerde holding. De familie maakte fortuin met de import van personenwagens, hoofdzakelijk Volkswagen en Audi, maar zag al snel dat die markt volledig aan verandering toe was. De groep omvat momenteel vier pijlers. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing met onder meer het merk Carglass. D’Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti en Porsche. Moleskine is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires onder een iconisch merk via een wereldwijd multichannel-platform. D’Ieteren Immo tenslotte bundelt de vastgoedactiviteiten van de Groep D’Ieteren in België.

TVH Parts is een wereldwijde speler in de verdeling van onderdelen voor vorkliften, industriële, bouw- en landbouwmachines. Het verwerkt zo’n 17.000 bestellingen per dag, verspreid over 81 vestigingen. De deal waardeert het bedrijf, inclusief schulden, op 3,65 miljard euro. Voor D’Ieteren is de investering van 1,17 miljard euro geen probleem. Het bedrijf beschikt over een cash volume van 2,2 miljard euro.