NIEUW – Pascal Vanhalst repatrieert Luxemburgse sleutelholding

Pascal Vanhalst (Foto: RV)

De West-Vlaamse ondernemer Pascal Vanhalst heeft zijn holding Quva Invest vanuit Luxemburg overgebracht naar Kortrijk. Vanhalst verkocht eind 2020 zijn 50 % in de Waregemse heftrucspecialist TVH aan de familie Thermote. Daardoor werd de holding Quva Invest gekapitaliseerd met 1,5 miljard euro. 866 miljoen euro daarvan werd uitgekeerd via een kapitaalverlaging. 714 miljoen euro bleef in de holding die nu dus terugkeert naar België. Vanhalst investeerde al een belangrijk deel van die middelen in nieuwe participaties in industriële bedrijven.

Tot oktober 2020 was de Waregemse multinational TVH voor gelijke delen in handen van de families Thermote en Vanhalst. Op dat moment werd besloten het bedrijf op te splitsen. Pascal Vanhalst werd de volle eigenaar van Mateco, het bedrijf dat instaat voor de verhuur van machines en hoogtewerkers. Ann en Els Thermote kregen 60 procent van TVH Parts in handen. De overige 40 procent in TVH Parts kwam voor een bedrag van 1,17 miljard euro in handen van de familie D’Ieteren.Quva stelt zichzelf voor op de website Quva.com. Die leert dat Quva wil investeren in bedrijven die marktleider of toonaangevend zijn in hun branche. Het gaat dan om middelgrote en grote internationale bedrijven met een mature business, die in Europa actief zijn. De geografische zoektocht spreidt zich uit over België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het VK.

De balans van Quva Invest biedt enige houvast inzake een aantal van die investeringen. Zo kocht Vanhalst het Anzegemse bedrijf Abriso-Jiffy van de investeringsmaatschappij Bencis over. Abriso is de grootste Europese producent van isolatiemateriaal en beschermend verpakkingsmateriaal zoals noppenfolie. Daar betaalde Vanhalst naar verluidt ongeveer 200 miljoen euro voor, cash betaald vanuit Luxemburg. Dat bedrijf staat op de balans van de subholding Piatraco, goed voor 192 miljoen euro. Voor een gelijkaardig bedrag kocht Vanhalst met Quva eveneens de Duitse gasverenproducent Suspa. De Nederlandse producent van industriële deuren ConDoor werd voor 83 miljoen euro eigendom van Quva. Later volgde ook nog de overname van de PET flessen producent Resilux.