NIEUW – Pascale Naessens keert zichzelf dividend uit van (net geen) 1 miljoen euro

 

Pascale Naessens en haar echtgenoot Paul Jambers. (Foto Belga Images)

De culinaire onderneemster Pascale Naessens keert zichzelf over 2021 met haar vennootschap Food & Media een dividend uit van 0,976 miljoen euro. Het jaar daarvoor, over 2020 dus, beliep dat dividend 0,5 miljoen, in totaal over twee jaar dus bruto 1,479 miljoen euro. Naessens legde de basis van haar fortuin met de verkoop van kookboeken. Ondertussen is de 53-jarige BV ook actief in de sector van keukenkeramiek. Volgende week figureert ze in een tv show over keramiek bakken op VTM. “Ik verdien nu goed mijn boterham en kan dat geld uitgeven.”, zo zegt ze over haar opgebouwd vermogen. “Als ik straks doodga, kan ik toch niks meenemen: ik hoop dat het dan allemaal op is.”Naessens is gehuwd met de vroegere journalist en tv-producent Paul Jambers. Samen bouwden ze een lucratieve carrière uit. Toch benadrukt ze dat ze haar eigen koers uitstippelt. “Ik laat mij bijstaan door Paul, maar ik laat mij zeker niet rollen. (…) Ik weet ook wat er binnenkomt en wat er buitengaat. Als de rekening niet klopt, moet ik er maar mee stoppen.” zo zegt ze in de krant De Morgen die haar interviewt naar aanleiding van de start van de nieuwe tv-reeks “De schaal van Pascale” waarin ze op zoek gaat naar creatieve pottenbakkers.

En aan stoppen denkt Naessens wellicht nog niet wanneer we kijken naar haar jaarrekeningen. “Het klopt dat ik aardig wat centen verdien, maar ik neem ook mijn verantwoordelijkheid, zegt ze in het interview. Ik geef graag iets terug. Ik ben blij dat ik belastingen kan betalen, en dat ik niet aan de andere kant sta. Tijdens de lockdown heb ik geen enkele premie aangevraagd, ik heb toen verlies geleden. Ik draag bij aan de economie, door mij hebben mensen werk en dat geeft mij een heel fijn gevoel. Ik verdien nu goed mijn boterham en kan dat geld uitgeven. Als ik straks doodga, kan ik toch niks meenemen: ik hoop dat het dan allemaal op is.” Ook over haar toekomst is ze duidelijk: “Ik doe niet eender wat. Ik krijg elke dag wel een vraag: kun je geen reclame maken voor onze wijn, olijfolie, sokken of brillen? Maar ik heb nog nooit reclame gemaakt voor iets wat al bestaat. Waarom zou ik dat doen? In mijn positie hoef ik het niet meer voor het geld te doen.”

En over geld gesproken. BV’s leven van publieke belangstelling. De meesten onder hen spreken niet graag over het geld dat ze daarmee verdienen. Ook Pascale Naessens niet. “Door uw bekendheid bent u vaste klant op websites à la derijkstebelgen.be en weten we tot op de euro hoeveel er op die rekening staat.” zegt de krantenjournalist waarop Naessens repliceert: “Die bedragen kloppen niet, ze gooien er met hun klak naar.” En dat klopt natuurlijk niet. De cijfers die wij geven zijn even afgewogen, doordacht en correct net als de mooie receptuur in de boeken van Naessens.