NIEUW – Prins Stéphane de Lobkowicz herbergt Opus Dei kasteel van Dongelberg in vastgoedvennootschap

De prins Stéphane de Lobkowicz heeft samen met zijn zoon Frédéric de vastgoedvennootschap Domaine de Dongelberg opgericht. Meteen hebben ze daarin het kasteeldomein van Dongelberg in Jodoigne ondergebracht. Die bestemming van het kasteel heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. De familie de Lobkowicz kocht het domein eerder dit jaar van de katholiek conservatieve beweging Opus Dei. Die verkoop verliep niet van een leien dakje. Opus Dei is tot op vandaag nog eigenaar van een vroegere boerderij op het domein die het wil gebruiken als seminariecentrum. De Lobkowicz zelf kondigde al aan dat hij het kasteel opnieuw wil verkopen. Een geïnteresseerde partij zou alvast de bijwijlen omstreden financier Stéphan Jourdain zijn.



De familie prinselijke familie de Lobkowicz is vooral bekend in Brusselse politieke kringen. Vader Stéphane de Lobkowicz zetelde in het Brusselse parlement, eerst voor de liberale franstalige partij MR, later voor Défi, de vroegere taalpartij FDF. In 2014 werd zijn echtgenote Barbara d’Ursel voor datzelfde Défi eveneens verkozen in het Brussels parlement. Drie jaar later overleed ze echter ten gevolge van kanker. Bij de laatste verkiezingen dit jaar werd hun dochter Ariane eveneens op een lijst van Défi op haar beurt verkozen.

Via het huwelijk is de familie de Lobkowicz ook verbonden met de familie de Spoelberch, de tweede Rijkste Belgische familie, aandeelhouder van de bierreus AB Inbev. Via hun Brusselse politieke activiteiten zijn ze ook goed bekend met Stéphan Jourdain. Die ondernam twee tevergeefse pogingen om kasteel Dongelberg te kopen van Opus Dei. Jourdain is zowel bekend als politiek netwerker en als vastgoedpromotor van onder meer historische panden. Hij zou nu geïnteresseerd zijn in de nieuwe vastgoedvennootschap Domaine de Dongelberg. Kwatongen insinueren zelfs dat de Lobkowicz enkel is opgetreden als stroman bij de verkoop van Dongelberg door Opus Dei. Het kasteel zelf is 3.000 m² groot en bevat 20 kamers. Het is toe aan restauratie. De initiële vraagprijs van Opus Dei was 950.000 euro.