Vroegere woning van premier van Zeeland moet tot 8 miljoen euro opleveren

Op woensdag 17 mei wordt bij een Brusselse notaris het Château Charle Albert uit Bosvoorde geveild. De verkoper van het volledig gerenoveerde kasteel in Vlaamse neo renaissance stijl is de Brusselse zakenman Stéphan Jourdain. Hij mikt op een opbrengst tussen de 5 en 8 miljoen euro. De inzet voor Jourdain is niet onbelangrijk. Hij slaagde er in, bij uitzondering, 80 procent van de renovatiewerken te laten betalen door het Brussels gewest. Dat legde daarvoor 3,5 miljoen euro op tafel.



Het kasteel Charle Albert, gebouwd in 1870 en aanleunend tegen het Zoniënwoud, werd tot 1973 bewoond door de vroegere Belgische premier Paul van Zeeland. Na zijn dood raakte het in verval en stond het 30 jaar leeg. Getroffen door 2 branden werd het bijna een ruïne. De groep Codic kocht het pand op met de bedoelding het af te breken en kantoren op te bouwen. Maar dat mislukte. Het kasteel werd volledig beschermd. In 2012 werd het vervallen kasteel gekocht voor één symbolische euro door ‘een Spaanse edelman’ Don Luis Fidalgo. Iedereen vroeg zich af wat die wou aanvangen met het bouwvallig kasteel van 1.220 m². Wat weinigen wisten, maar snel zouden ontdekken, was dat de Spaanse ‘edelman’ de schoonbroer was van Stéphan Jourdain. En die had grootse plannen met het kasteel, zoals nu blijkt.

Dat Jourdain het pand nu te koop zet, betekent niet dat het op 17 mei zeker en vast een nieuwe eigenaar krijgt. Indien de prijs te laag is, trekt Jourdain de koop in. En mocht hij voor 17 mei een groot bod krijgen, dan wordt de veiling afgelast. U weet wat u te doen staat.