NIEUW – Rechtbank velt fiscaal salomonsoordeel in zaak De Gucht

Vijf miljoen euro. Dat is de waardering die de Bijzondere Belastingsinspectie BBI meegeeft aan het Italiaanse landgoed van de liberale politicus Karel De Gucht in Chianti, deelgemeente San Vincenti. Niet zo, zegt de advocaat van De Gucht nu, het landgoed met een wijngaard van 5,8 hectare is slechts 2,2 miljoen euro waard. De advocaat kwam tussen in een rechtszaak waarbij De Gucht werd vrijgepleit van fiscale ontduiking. De vroegere Europees commissaris moet wel een belastingverhoging van 10 % betalen. Hij gaat in beroep tegen de uitspraak.



In hun belastingsaangifte heeft het echtpaar De Gucht-Schreurs 41.000 euro verliezen uit hun Italiaans landgoed in mindering gebracht. Die inbreng wordt echter door de BBI verworpen. Het gaat immers om verliezen van een Italiaans bedrijf die in België niet gebruikt kunnen worden. De BBI vorderde daarop een belastingverhoging van 50 %. De advocaat van De Gucht valt echter terug op een vorige zaak van zijn cliënt tegen de BBI. Daarin stelt die laatste duidelijk dat het Italiaanse landgoed wel degelijk aan De Gucht wordt toegeschreven.

De rechtbank zegt nu dat De Gucht niet de intentie had om belastingen te ontduiken. De politicus brengt wel geen bewijzen aan om zijn Italiaanse verliezen te staven. Dus moet hij het ingebrachte verlies annuleren. De rechtbank vindt een belastingverhoging van 50 % wel te veel en beperkt die nu tot 10 %. De advocaat van De Gucht liet al weten dat hij tegen dit salomonsoordeel alsnog in beroep gaat.