LOBBYING – Het betere baggerwerk van Karel De Gucht

Gewezen Europees commissaris en liberaal toppoliticus Karel De Gucht wordt lobbyist voor de European Dredging Association (EuDA), de Europese vereniging van baggerbedrijven. Hij heeft tot taak een figuurlijke dam op te slaan tegen de oprukkende Chinese concurrentie voor de Europese baggerbedrijven. Dat zijn in eerste instantie Vlaamse en Nederlandse bedrijven. Via zijn vennootschap Degusch kan hij voor de opdracht tussen 100.000 en 200.000 euro factureren. De Gucht is momenteel onder meer bestuurder van het overheidsbedrijf Proximus en van de staalgroep Arcelor Mittal. Tot voor kort was hij ook actief bij de vermogensbeheerder Merit Capital, maar die groep verwisselde ondertussen van eigenaar.



Ruggengraat van EuDA zijn de Vlaamse baggeraars De Nul, Deme en De Cloedt, aangevuld met 5 Nederlandse bedrijven waaronder Boskalis en Van Oord. Die bedrijven zijn wereldwijd actief en worden daarbij geconfronteerd met aanzwellende concurrentie uit China. De Chinezen hebben de voorbije jaren massaal geïnvesteerd in baggerboten. Sedert 2006 werden er meer dan 200 nieuwe schepen te water gelaten. Die zijn meer en meer actief buiten de eigen Chinese zeewateren.

Europa werkt al enkele jaren aan het zogenaamde IPI, een internationale aanbesteding die de Europese markt moet openen voor de VS, Rusland en China. Die introductie stuit echter op veel verzet. Veel Europese bedrijven vrezen deloyale concurrentie van met name Chinese en Russische concurrenten. De Gucht moet nu zijn steentje bijdragen om zijn vroegere collega’s in de Europese Commissie daarvan te overtuigen. Een en ander blijkt uit een verklaring van zijn bedrijf aan het Europees Transparantieregister. Uit diezelfde verklaring blijkt ook dat De Gucht vorig jaar al een lobby opdracht afwerkte voor de Zwitserse zakenbank UBS, goed voor een bedrag tussen de 25.000 en 50.000 euro.