NIEUW – Rijkste Belgische families willen bier brouwen in de ruimte

Vandaag heeft de SpaceX Falcon 9 ruimteraket van Elon Musk zich succesvol gekoppeld aan het internationaal ruimtestation ISS. Aan boord van de Falcon 9 bevindt zich een experiment van de biergigant AB Inbev. Die wil nagaan wat de invloed is van geringe zwaartekracht op de ontwikkeling van mout. Bedoeling is dat gerstzaden in het ISS station worden ontwikkeld tot mout. Daarna wordt de mout terug gebracht naar de aarde om te worden vergeleken met zijn aardse gelijke. Op termijn wil Budweiser, de Amerikaanse dochter van AB Inbev, de eerste brouwer zijn die bier op Mars introduceert. AB Inbev is mee in handen van de Rijkste Belgische families de Spoelberch en de Mevius terwijl Alexandre Van Damme als grootste individuele aandeelhouder van de biergroep de Rijkste Belg is.



Het huidige moutexperiment is het vierde experiment dat AB Inbev inzet met het oog op de ontwikkeling van de ruimte industrie. Budweiser maakte er eerder al een marketingstunt van door te zeggen dat het de eerste wil zijn die bier op Mars introduceert. De uitdaging om bier te brouwen dat de zwaartekrachtproblemen van de ruimte kan weerstaan, is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Alcohol is een ‘no go’ bij NASA-astronauten. Maar in 1969 nam Buzz Aldrin een slokje wijn nadat hij op de maan was geland. Later zei hij daarover dat de zwaartekracht ervoor zorgde dat de wijn “als stroop rond de beker wervelde”, wat voor een minder dan bevredigende ervaring zorgde. Wat bier betreft, is de uitdaging de bubbels. Zonder zwaartekracht stijgen de bubbels niet en produceren ze schuim in de vloeistof in plaats van aan de bovenkant. Dat zorgt bij de astronauten voor zogenaamde “natte boeren”. Dit is meteen ook de reden waarom koolzuurhoudende dranken niet zijn opgenomen in ruimtemenu’s.

Maar voor AB Inbev en haar moutbedrijf Barley’s gaat het om meer dan over bier drinken in de ruimte. Het bedrijf wil weten wat de impact is van micro zwaartekracht op het volledige brouwproces. Die kennis kan ook spin off’s hebben op aarde. Eerder werd ook al bekend dat de Belgische bakkerij toeleverancier Puratos  van de familie Van Belle wil nagaan hoe graan kan worden geteeld op Mars.