NIEUW – Roland Jost: groei in afwachting van een proces

Roland Jost (Foto: RV)

De Waalse transportondernemer Roland Jost boekte in 2019 een groepsomzet van 322 miljoen euro tegenover 342 miljoen het jaar daarvoor. De netto winst groeit van 19 naar 31 miljoen euro. In 2017 kwam CEO Roland Jost in het oog van de storm terecht. Het gerecht opende een onderzoek naar mogelijke mensenhandel en inbreuken op de sociale wetgeving. Jost zou jarenlang Roemeense vrachtwagenchauffeurs hebben gebruikt en daarbij de sociale wetgeving hebben omzeild. Vier managers van het bedrijf, waaronder Roland Jost zelf, werden een maand lang in voorarrest gehouden. In de zopas gepubliceerde jaarrekening 2019 van zijn Luxemburgse holding zegt Jost nu dat het gerechtelijk onderzoek is afgerond en dat hij wacht op het proces. Het vermogen van Roland Jost is ondertussen hersteld tot 127 miljoen euro.

Centraal in het gerechtelijk onderzoek, dat zich uitstrekte over de periode 2012-2016, staat het Roemeense Jost-filiaal Skiptrans. Volgens het gerecht een postbusbedrijf dat diende om sociale bijdragen in België te ontsnappen, volgens Jost een volwaardig en waterdicht onderdeel van zijn economisch transportmodel. Niet alleen werd de ondernemer een maand in voorarrest opgesloten, 240 van de 1.500 vrachtwagens werden onder bewarend beslag gelegd. Jost betaalde 7 miljoen euro borgsom om de wagens terug te krijgen.



Roland Jost heeft altijd zijn onschuld staande gehouden. Dat heeft Roberto Parillo, verantwoordelijke van de Waalse transportvakbond CSC Transcom, er niet van weerhouden vorig jaar het bedrijf opnieuw te beschuldigen van sociale dumping. Jost zou Roemeens chauffeurs per vliegtuig naar Maastricht overvliegen om te eindigen in Herstal. Volgens de vakbondsverantwoordelijke kost een Roemeense chauffeur op jaarbasis 9.000 dollar aan het bedrijf tegenover 45.000 dollar voor een Belgische chauffeur. Bij Jost werken in totaal 2.760 mensen. Het parket heeft nog geen eindvordering ingeleid. Eerder was sprake van een mogelijke boete van meer dan 50 miljoen euro.