NIEUW – Russische oligarch Vladimir Lisin pompt 52 miljoen euro in verlieslatend Waals staal

Vladimir Lisin (rechts) aan tafel met Poetin op een foto die de oligarch zelf publiek maakte.

De producent van stalen platen NLMK La Louvière heeft op 30 december 2022 zijn kapitaal opgetrokken met 103 miljoen euro om daarna een gelijkaardig bedrag aan verliezen af te boeken. Dat geld komt van de moedergroep NLMK Belgium Holdings, voor 51 % in handen van de Russische oligarch Vladimir Lisin en voor 49 % van het Waals gewest. In Oekraïne gaat Lisin door als vijand nummer één. Hij wordt er van verdacht staal te leveren aan de Russische wapenindustrie. Het bedrijf zelf ontkent dat in alle toonaarden. De Belgische regering aarzelt om sancties uit te vaardigen tegen Lisin die in Wallonië twee staalfabrieken bezit, goed voor 1.200 werknemers. Komt daarbij dat prins Lorenz, echtgenoot van de prinses Astrid, de zus van koning Filip, en tijdlang financieel adviseur was van Lisin.

Vladimir Lisin is één van de rijkste Russische oligarchen met een geschat vermogen van om en bij 20 miljard dollar. Hij pompt jaarlijks tientallen miljoenen euro in de Waalse staalfabrieken die maar niet uit de rode cijfers raken. De oligarch heeft ook staalfabrieken in Denemarken en Frankrijk. Hij bleef buiten de Europese sancties opgelegd na de Russische inval in Oekraïne. Ondertussen groeit de kritiek wel in Oekraïne zelf. Wanneer het Oekraïense parlementslid Alex Goncharenko vorige maand de Belgische premier Alexander De Croo tijdens de Veiligheidsconferentie van München in Duitsland zag, drong hij er bij De Croo op aan om de Russische staalmagnaat op de zwarte lijst te zetten. Volgens de Oekraïnse politicus stelde De Croo dat “Lisin verantwoordelijk is voor veel banen in België. En dat deze banen zich in gebieden bevinden die al economisch achtergesteld zijn.”Oekraïne heeft bewijs dat NLMK staal heeft geleverd aan Uralvagonzavod (een Russische tankfabriek, nvdr) en aan het Russische staatsbedrijf Sever, dat betrokken is bij de productie van Russische kernwapens. Ik zou maar al te graag naar de rechtbank stappen om het te bewijzen als meneer Lisin mij wil aanklagen.”, zei Goncharenko. “Rusland heeft een oorlogseconomie en NLMK is de grootste metaalleverancier, dus waar anders zal Poetin het staal halen voor zijn militair-industriële complex?”, voegde hij eraan toe. Vladislav Vlasiuk, een adviseur inzake sancties aan de Oekraïense president Volodomyr Zelensky, vertelde EUobserver: “We hebben over Lisin altijd gecommuniceerd met zowel België als het VK omdat hij op de zwarte lijst stond. Hij is een van de belangrijkste doelwitten van de Oekraïense regering.” Oekraïne heeft geheime informatie gedeeld met EU-landen over Lisins banden met de Russische militaire industrie, zei Vlasiuk. “We hebben bewijzen geleverd en nu is het aan hen om te beslissen.”, zei hij.

In de internationale pers komt het feit terug dat de echtgenoot van de Belgische prinses Astrid, prins Lorenz van Habsburg, van oktober 2021 tot  maart 2022 via de Cypriotische holding Fletcher Group adviseur was van Lisin die ook ondervoorzitter is van het Russisch Olympisch Comité. Enkel Australië vaardigde sancties uit tegen de man.