UPDATE – Sligro zet zich juridisch klaar voor overname Metro-Makro

(Foto: Belga Images)

Het lijkt er op dat de Nederlandse horecagroothandel Sligro kiest voor de vlucht vooruit in het dossier Makro. De Nederlanders hebben immers op 10 november de nieuwe Belgische vennootschap Sligro-MFS Belgium opgericht. Het doel van die vennootschap sluit mooi aan op de huidige activiteiten van de verlieslatende combinatie Metro en Makro. Zo kan Sligro-MFS Belgium naast winkelvoeren ook restaurants uitbaten, iets wat Makro nu ook doet. De zetel van de nieuwe vennootschap is gevestigd in het Wingepark in Rotselaar waar ook al Sligro Food Belgium is gehuisvest. Die controleert onder meer de horecagroothandel ISPC en de horecadistributeur Java die in 2016 werd overgekocht van de familie Claes. (Zie update onderaan artikel)

Er zouden in totaal een zestal partijen geïnteresseerd zijn in de overname van de 11 verlieslatende Metro horecagroothandels al dan niet in combinatie met de 6 Makro winkels. Sligro zou daarbij de belangrijkste kandidaat zijn naast onder meer de Nederlandse groep Van Zon en een constructie rond Vincent Nolf, CEO van Makro. Makro was decennia lang eigendom van het Duitse groep Metro maar de voorbije jaren stapelden de verliezen zich torenhoog op. Metro verkocht half juni de Belgische winkels aan het Luxemburgse herstructureringsfonds Bronze Properties. In september vroeg het fonds een gerechtelijke reorganisatie aan voor Makro en Metro. Het kreeg van de ondernemingsrechtbank in Antwerpen vier maanden de tijd om te proberen kopers te vinden voor de winkelformules.Sligro is in Nederland beursgenoteerd en heeft in ons land met ISPC en onder eigen naam vestigingen in Antwerpen, Gent en Luik. De groep haalde vorig jaar een omzet van 1,9 miljard euro goed voor een nettowinst van 20 miljoen. Sligro telt bijna 4.000 medewerkers. Als het bod op Metro lukt, krijgt het er elf vestigingen in België bij. Sligro zou om en bij 500 werknemers van de huidige 2.000 in dienst houden.

UPDATE

Ondertussen werd bekend dat Sligro het enige valabele bod heeft uitgebracht maar wel enkel op 10 van de 11 Metro winkels. Sligro zou 55 miljoen euro betalen voor de overname. Ook 500 werknemers zouden effectief kunnen overstappen naar de Nederlandse groep.