Familie Claes (Java) [518]

Vermogen € 37 368 000
Gekend als Java
Activiteit Koffiebranderij en beheer vermogen
Inplanting Rotselaar (Vl-Brabant)
Huidige positie 518


In 2012 nam de familie Claes op het industrieterrein Wingepark in Rotselaar haar nieuwe koffiebranderij in gebruik. Jaarlijks wordt in het bedrijf, goed voor een investering van 4,5 miljoen euro, tot 2.000 ton koffie gebrand. “Toch blijven we eerder kleinschalig en zeer kwaliteitsgericht werken”, zeggen Kathleen en Pieter Claes van het familiebedrijf bij de opstart van de branderij.

Het familiebedrijf Java brandde haar koffie sinds 1935 bijna letterlijk in de dorpskern van de gemeente Rotselaar. “Van deze brander zijn er wereldwijd maar vijf operationeel”, zegt Pieter Claes over de nieuwe installatie. “Jaarlijks kan er 2.000 ton koffie mee worden gebrand, een verdubbeling van onze vorige capaciteit. Toch laat deze computergestuurde installatie ons ook toe nog op ‘ambachtelijke’ wijze te werken, wat vooral de smaak ten goede komt. Voor ons eigen keurmerk Java zal steeds in kleinere ‘batches’ en dus ‘nauwkeuriger’ worden gebrand. Voor externe opdrachtgevers kan dan weer op de meer industriële en goedkopere manier worden gewerkt. Door de open werkruimte is de productie volledig van op de straat zichtbaar. Een bewuste keuze die ook de openheid symboliseert die we met ons ‘Experience Center’ – een opleidings- en trainingsafdeling voor zowel professionele als particuliere klanten – tonen. Omdat de almaar meer geïnteresseerde klant het recht heeft te weten wat hij drinkt, verklappen we hier zelfs een aantal bedrijfsgeheimen.”

Waar Java vooral bekend is als koffiemerk, is het bedrijf echter vooral belangrijk als distributeur naar de horeca. Java is na DeliXL en Metro (Makro) de grootste speler op de Belgische markt. Wat de toelevering naar ziekenhuizen en andere zorginstellingen betreft, moet Java alleen DeliXL laten voorgaan. Begin 2016 werd die activiteit verkocht aan de Nederlandse groep Sligro, marktleider in Nederland met een omzet van 2,7 miljard euro. De overname van Java, goed voor bijna 130 miljoen omzet, moet voor Sligro de aanzet zijn tot de verovering van een groter Belgisch marktaandeel. Sligro neemt wel niet de koffiebranderij over van de familie Claes. Die staat onder leiding van Kathleen Claes die de vierde generatie vertegenwoordigt.