Familie Swenden [514]

Vermogen € 37 274 000
Gekend als Vandemoortele en Steenfabrieken Swenden
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Rumst
Tendens Stijgend
Huidige positie 514


De familie Swenden is enerzijds verankerd in de baksteenindustrie, met name in de Rupelstreek. In Rumst beheerde de familie decennia lang een fabriek die met Rupelklei zogenaamde snelbouwstenen voor binnenbouw produceerde.
De Steenfabrieken Swenden ontstonden in 1873, met als grondlegger Emile Swenden die gehuwd was met een steenbakkersdochter Kuyckens. Emile had 3 zonen die allen in het bedrijf stapten: Victor, Michel en Achille. Zij breiden de activiteiten verder uit en kochten in 1921 een steenbakkerij in Niel bij Boom en later een in Steendorp naast Temse. Deze drie familiale takken zijn in het bedrijf gebleven. In de derde generatie was er Jozef, als enige zoon van Victor, die de technische kant aanstuurde. Jozef huwde met Marie-José Verstockt, wiens zus met Bill Van Thillo – grootvader van Christian – getrouwd was.
De zonen van Michel, Emile en Maurice, waren commercieel gericht waren. Emile huwde met Jeannot Vandemoortele. Het gezin had 3 zonen, Michel, Eric (die later topman werd bij Vandemoortele), André, en een dochter. Paul en zijn broers Raymond en Robert stonden in voor de productie.
Uiteindelijk kochten in 1989 Michel en zijn 2 broers de andere familieleden uit. Enkele jaren later verkocht hij de 3 productiesites aan het beursgenoteerde Wienerberger uit Oostenrijk, de grootste baksteengroep in Europa. Eric en zijn 2 broers en zus werden rond de eeuwwisseling uitgekocht uit het voedingsbedrijf Vandemoortele door de familie Vandemoortele en dat na een intern twistpunt.
Eric Swenden bracht zijn vrije tijd jarenlang door als zeiler voor de Bretoense kust. Toen de familie genoeg had van het vaak grijze, gure weer, werd een meer zuiderse locatie opgezocht. Swenden stuitte in Zuid-Frankrijk op Château Gautoul, eigendom van de Parijse driesterrenkok Alain Senderens, die zich wellicht verkeken had op de financiële impact van de renovatie van het domein. Swenden werd op dat moment eigenaar van de Cahors-wijngaard.