NIEUW – Snelgroeiende Signpost waardeert eigen software op 13 miljoen euro

Vlnr GO! topvrouw Raymonda Verdyck, CVC-partner Steven Buyse, schooldirecteur Linda Michiels en Signpost CEO Arne Vandendriessche in oktober 2020 bij de eerste schenking van laptops aan GO! Foundation. (Foto: Belga Images)

De aandeelhouders van het bedrijf Signpost hebben hun software activiteiten afgesplitst in de nieuwe vennootschap ACSW. Die krijgt meteen een kapitaal meer van 12,98 miljoen euro. Signpost maakt furore als exclusieve leverancier van computers en laptops aan zowel het vrij als het gemeenschapsonderwijs. In deze coronatijden is het bedrijf dan ook gedoemd om te groeien. Meest publieke gezicht van het bedrijf is ongetwijfeld Arne Vandendriessche, gedoodverfde beschermeling van de Kortrijkse liberale minister van Justitie Vincent van Quickenborne en één van de vier oprichters van Signpost. Recent liet Vandendriessche de politiek achter zich om zich volledig toe te leggen op het bedrijf. Nieuwe investeerders in Signpost zijn onder meer Stefan Tournoy, bekend als oprichter van de website Vente Exclusive, Steven Buyse, gekend als partner van durfkapitalist CVC, en de Luxemburgse holding Rucio Investment met de Nederlandse ridder Anthony van Rappart.

Signpost ontstond in mei 2020. De vier oprichters, Paul Steenbergen, Johan Hermse, Pieter Barremaecker en Arne Vandendriessche, brachten op dat moment elk hun eigen activiteit in die allemaal gericht was naar digitaal onderwijs. Het bedrijf slaagde er in exclusieve leverancier te worden van hardware aan zowat alle niet-hoger onderwijs in Vlaanderen en Wallonië. Naast hardware levert het bedrijf ook software en biedt het opleidingen. De software werd nu ondergebracht in een aparte vennootschap. Groepscijfers voor Signpost zijn er nog niet. Het bedrijf verkoos ook niet in te gaan op onze vragen. Maar het is duidelijk dat corona een forse ondersteuning is voor de ontwikkeling van digitaal onderwijs en dus van Signpost. Zo werd in oktober 2020 de stichting GO! Foundation opgericht. De nieuwe stichting koos als eerste thema “Schermen voor gelijke kansen”. Durfkapitalist CVC schonk toen in samenwerking met Signpost 200 laptops aan het gemeenschapsonderwijs.CEO Arne Vandendriessche was gedoodverfd om Vincent van Quickenborne op te volgen als burgemeester van Kortrijk. Maar vorige maand leverde de 38-jarige Vandendriessche zijn mandaat in als Kortrijks schepen van economie en koos hij definitief voor Signpost. Samen met zijn drie collega’s wordt hij aandeelhouder van het nieuwe ACSW. Andere aandeelhouders zijn investeerders die recent instapten in Signpost. Eén daarvan is Stefan Tournoy, de man die de succesvolle website Vente Exclusive wist te verkopen. CVC partner Steven Buysse verzamelde dan weer een aantal investeerders in de maatschap Matrix. Een andere opmerkelijke aanwezige is de Luxemburgse holding Rucio Investment. Die overkoepelt 83 miljoen euro aan investeringen in bedrijven. Eén van de belangrijkste onderdelen daarvan is een participatie van 22 % in Netco Investments. Dat is de holding waarmee onder meer Anthony De Clerck investeerde in netwerkspecialist Lansweeper. De Brits-Nederlandse ridder Anthony Van Rappart is één van de bestuurders van Netco Investments.