NIEUW – Sofina zadelt familie Boël op met een verlies van 4,2 miljard euro

Yvonne Boël, voorzitter van Consortium Ducale. (Foto: Fonds Yvonne Boël)

Het Consortium Ducale heeft het boekjaar 2022 afgesloten met een verlies van maar liefst 4,2 miljard euro. Ducale overkoepelt de financiële belangen van de traditionele Franstalige families Boël en Janssen. Die belangen bestaan hoofdzakelijk uit een controlerende participatie van 54,5 % van de beursgenoteerde holding Sofina. Die investeringsmaatschappij verloor van 1 januari 2022 tot 31 december 2022 de helft van haar beurswaarde. De resultatenrekening van Ducale volgt dezelfde weg. Het balanstotaal van het consortium daalt van 8,9 miljard euro naar 4,6 miljard euro, hoofdzakelijk als gevolg van de gedecimeerde waardering van Sofina.Over 2021 boekte het consortium nog een winst van 3 miljard euro als gevolg van de toen nog positieve koers van Sofina. Over die periode van twee jaar incasseren de familiale aandeelhouders dus nog een verlies van 1 miljard euro.

Eén van de probleemdossiers van Sofina is haar investering in de Indiase leerapp Byju’s. De problemen rond Byju’s gingen van start in mei vorig jaar met de shorter Fraser Perring. Dat speculatieve fonds plaatste vraagtekens bij de torenhoge waardering die op de scale-up werd gekleefd. ‘Ze bedriegen de boel in India’, klonk het. Op 18 mei vorig jaar, toen bekend raakte dat Perring een shortpositie zou innemen, zag Sofina 800 miljoen euro aan beurswaarde in rook opgaan.Byju’s is niet het enige zorgenkind bij de holding. Bij de Singaporese onlinemodewinkel Zilingo zijn onregelmatigheden ontdekt en werd de CEO ontslagen. Het Britse e-commerceplatform THG zal een miljardenwaardering dan weer in lucht opgaan. En de Amerikaanse cosmeticagroep Forma Brands vroeg bescherming aan tegen haar schuldeisers waardoor de waardering op nul werd gezet.

Ander nieuws is dan weer dat de Chinese techgigant Byte-Dance de tweede grootste belegging van Sofina is geworden. Byte-Dance is de holding boven de extreem populaire digitale media-app TikTok. Die investering zou goed zijn voor meer dan 5 procent van de totale portefeuille van Sofina, waarmee ByteDance op de tweede plaats staat van de belangrijkste participaties. Volgens het persbureau Bloomberg schommelt de waardering van Byte-Dance eind 2022 rond de 300 miljard dollar, ondanks een waardedaling van 25 procent in één jaar tijd.