NIEUW – Superdividend van 10 miljoen euro voor Dominique Valcke en Stadsbader

Dominique Valcke. (Foto: Belga Images)

De West-Vlaamse bouwgroep Stadsbader keert over het voorbije boekjaar dat afliep per eind juni 2021 een dividend uit van 10 miljoen euro. Het bedrijf is genoemd naar Désiré Stadsbader die momenteel zelf in Portugal resideert. Het bedrijf is nu volledig in handen van en wordt geleid door zijn stiefzoon, de 49-jarige Dominique Valcke. Die kwam recent in het nieuws met de overname van zijn Nederlandse concurrent BAM Contractors. Daarmee werd zijn bedrijf op slag 50 % groter.

Dominique Valcke is de zoon van de tweede echtgenote van Désiré Stadsbader. Die laatste moest afrekenen met een opvolgingsprobleem. Valcke kocht de twee biologische dochters van zijn 74-jarige stiefvader uit. Het werd een proces van 20 jaar dat in 2018 werd afgerond. In 1995, Valcke was toen 22 jaar, bedroeg de omzet van het bouwbedrijf 25 miljoen euro. Het voorbije boekjaar was die groepsomzet goed voor 381 miljoen euro, een cashflow van 38 miljoen euro en een netto winst van 14,6 miljoen euro. Stadsbader groeide onder meer door de overnames van het Desselse bouwbedrijf Deckx in 2009 en het Kluisbergse Van Maercke Prefab vijf jaar daarna.



Maar Stadsbader groeit vooral op eigen kracht. De overname van BAM is daar een uitzondering op. Zo werd de groep vorig jaar ook voor 50 % eigenaar van de venture Stadion. Die heeft niets te maken met het voetbal maar is de joint venture van STAdsbader en de West-Vlaamse projectontwikkelaar ION, samen dus Stadion. Die venture staat in voor de bouw van een derde centrum in Vlaanderen voor toptechnologisch onderzoek. In het nieuwe gebouw in Kortrijk worden vanaf dit najaar de nieuwste industrie 4.0 technologieën en productiewerkwijzen uitgetest. De vzw Flanders Make is eigenaar van de grond en zal het gebouw gedurende 27 jaar via een erfpachtformule huren van het projectvennootschap Stadion. Dit wordt, met een omvang van 6000 m², meteen het grootste co-creatiecentrum van Flanders Make, dat ook vestigingen in Leuven, Lommel en Sint-Truiden heeft en core labo’s bij alle Vlaamse universiteiten.