NIEUW – Superdividend van 10 miljoen voor familie Toye

Kasteel Diepensteyn in Londerzeel. (Foto: RV)

De Brabantse familie Toye keert zichzelf in het coronajaar 2020 een dividend uit van 10 miljoen euro. De familie is vooral bekend als de vroegere eigenaar van de brouwerij Palm die in 2016 werd verkocht aan de Nederlandse Swinkels Brouwerij. Onder leiding van de nu 73-jarige Jan Toye plooide de familie zich terug op het beheer van haar patrimonium binnen de family office Diepensteyn. Die is sedert 2019 gevestigd in het gelijknamige waterkasteel in Londerzeel dat door Jan Toye aan het eind van de vorige eeuw volledig werd heropgebouwd en gerenoveerd. In Diepensteyn beheert Toye ook een stoeterij met een 30-tal Brabantse trekpaarden. Toye wil die paarden terug in ere herstellen zoals in de 18de eeuw wanneer er jaarlijks 35.000 Brabantse trekpaarden werden verkocht waarmee het het belangrijkste exportproduct was uit de regio.

De holding Diepensteyn haalde in 2020 een nettowinst van 17 miljoen euro, evenveel als in 2019. De aandeelhouders krijgen een dividend van 10 miljoen euro. Dat is het hoogste dividend uit de voorbije jaren. Van 2017 tot 2019 werd zelfs geen dividend uitgekeerd. Dat was vooral onder invloed van de mank lopende fietsenfabriek Eddy Merckx Cycles die Toye niet rendabel kon maken. De productie zelf werd afgestoten naar de groep Ridley. De NV Eddy Merckx Cycles zelf staat nog op de balans van Diepensteyn maar wel met een fiscaal verlies van 27 miljoen euro.Belangrijke basis van de holding is het vastgoed binnen de NV Stonehill. Die bevat vele horecazaken die destijds verbonden waren aan de brouwerij Palm en die nu worden geoptimaliseerd. De holding controleert ook nog de helft van de aandelen van de familiale Brouwerij Boon uit Lembeek bij Halle. Boon maakt geuze- en kriekbieren. Ook bij de activa, een participatie van 25 % in de gerenoveerde Handelsbeurs aan de Meir in Antwerpen. De opening van een hotel op de site werd uitgesteld door de pandemie. De familie Toye investeert tenslotte met Diepensteyn via de durfkapitalist Bencis Capital Partners.

Diepensteyn is in handen van Jan Toye en zijn echtgenote en hun zoon Mathias die actief is als luchtvaartpiloot. Geert Noels is adviseur en bestuurder bij de familie.