NIEUW – Superdividend voor de familie Maes en Alides

Sophie Maes, tot twee jaar terug CEO van het familiaal bedrijf. (Foto: RV)

De Gentse projectontwikkelaar Alides, in handen van de familie Maes, kon zijn netto winst vorig jaar verdubbelen van 18 naar 36 miljoen euro. Meteen verdubbelde ook de uitgekeerde winst en wel van 4,2 naar 9 miljoen euro. De voorbije weken kwam het bedrijf in het nieuws nadat het samen met zijn Waregemse concurrent Ion de Brusselse stadskanker en bouwsite aan de Ninoofsepoort overnam van de bouwgigant Besix. Brussel wordt steeds belangrijker voor Alides. Nog dit jaar sloot het bedrijf een twintigjarige overeenkomst met de Europese Commissie voor het vruchtgebruik over het Copernicus-gebouw in de Wetstraat. Daarmee verankert de familie Maes zich in het topsegment van het Brusselse kantoorvastgoed. Ook in Polen versterkt ze haar positie. Het voorbije jaar is ook oud Gents socialistisch kopstuk Luc Van Den Bossche verdwenen uit de raad van bestuur van het bedrijf. Het vermogen van de familie Maes zwelt aan tot 277 miljoen euro. 

Twee jaar terug gaf Sophie Maes het beleid over het familiebedrijf uit handen aan Rikkert Leeman. Het bouwbedrijf werd voor meerderheid verkocht aan de familie Van Roey. Daarmee profileert Alides zich als een pure projectontwikkelaar. Het megacontract van twintig jaar met de Europese Commissie opent de weg naar een kantooroppervlakte van 13.500 vierkante meter. Daarmee is het één van de grotere operaties in de Brusselse Europawijk, die vorig jaar goed was voor de ingebruikname van 100.000 vierkante meter. Het Copernicus-gebouw is al meer dan twintig jaar in handen van Alides. De herontwikkeling kostte naar schatting 85 miljoen euro. Naast kantoren ontwikkelde Alides ook twaalf appartementen in het gebouw, goed voor 1.500 vierkante meter.



In het Poolse Gdansk kocht de groep dan weer het kantorencomplex Waterside, goed voor een commercialiseerbare oppervlakte van 9.320 vierkante meter. Naast kantoren huisvest het complex, gelegen langs de rivier Motlawa, ook een bankfiliaal, verschillende handelszaken en een hostel. Alides wil het complex, bestaande uit vijf gebouwen, voorlopig verder verhuren om het daarna te herontwikkelen. In 2017 kocht Alides samen met projectontwikkelaar Revive al de Imperial Shipyards in Gdansk.