NIEUW – Superwinst van 87 miljoen voor Dirk Cavens

Dirk Cavens, hier geïnterviewd door de lokale omroep ATV.

De Antwerpse projectontwikkelaar Dirk Cavens heeft met zijn Group Minerva in 2018 een netto winst geboekt van 87 miljoen euro. Samen met zijn Antwerpse collega Marc Paeleman was Cavens de voorbije jaren vooral actief op twee fronten. Hun gezamenlijk bedrijf, Triple Living, profileerde zich als overnemer van de in corruptie en belangenvermenging verzonken Antwerpse bouwonderneming Land Invest Group. Triple Living werd daarmee de vastgoedontwikkelaar met de grootste pijplijn aan woningbouwprojecten in Vlaanderen. 903.000 m² is in aanbouw of is gepland, goed voor 8.400 wooneenheden, kantoren, scholen en commerciële units. Nog in Antwerpen bouwen beide promotoren samen de nieuwe stadswijk Nieuw-Zuid. Het vermogen van de familie Cavens springt meteen naar 162 miljoen euro.  

Nieuw Zuid ligt aan de zuidwestkant van Antwerpen tussen de Ring en de Schelde en is twintig hectare groot. Momenteel wonen er 400 mensen. Het is meteen ook het omvangrijkste woningbouwproject van België. De volledig nieuwe wijk moet 2.000 flats in 38 gebouwen omvatten en 8 woontorens. Pas in 2026 zal het hele project afgewerkt zijn. Tegen het einde van dit jaar moeten er bijna 1.000 inwoners zijn.Wonen in Nieuw Zuid is wel niet goedkoop. Volgens ingewijden wordt 35 tot 40 procent van de woningen er gekocht door investeerders die er niet zelf gaan wonen. Er wordt gewerkt met kwalitatieve materialen en de nieuwste technologieën. Dat heeft ook zo zijn prijs. Dit jaar werd een penthouse op de 23e verdieping van een nieuwe woontoren verkocht voor bijna 900.000 euro, zonder kosten en btw. Wil je er een garage bij, dan komt daar nog eens 35.000 euro bovenop. In het gebouw Parkzicht betaal je voor de kleinste flat al snel 300.000 euro. Die woning is opvallend compact, nauwelijks 70 m² groot. Maar wel met een prachtig groot terras.

Op Nieuw Zuid komen ook twee gebouwen met serviceflats, waarvan één, Domitys Emerald Haven, nu al open is. De kleinste kamer kost er 59 euro per dag. Grotere kamers kosten bijna 100 euro per dag. Er komen ook luxe assistentiewoningen, ontworpen door de Vlaamse architect Vincent Van Duysen. De startprijs voor een eenkamerflat bedraagt 259.000 euro zonder btw. Voor een uitzicht op de Schelde stijgt de prijs naar voor een eenkamerflat naar 400.000 euro.

Beide promotoren zijn nu op zoek naar 30 tot 50 miljoen euro om hun verdere groei te financieren. Ze willen dat geld ophalen via de plaatsing van obligatieleningen bij institutionele beleggers. Dirk Cavens heeft ondertussen zijn kinderen Jeff en Charlotte in het bedrijf binnen gehaald.