NIEUW – Tomorrowland broers Beers betalen belastingboete van 8 miljoen euro

De Beers broers blijven altijd discreet op de achtergrond. Hier Manu Beers voor de camera’s van de openbare omroep in een zeldzaam interview in 2013.

De discrete broers Manu en Michiel Beers hebben een geschil bijgelegd met de belastingadministratie over de manier waarop hun muziekfestival Tomorrowland wordt beheerd. In 2018 betaalden ze een éénmalige schikking van 8 miljoen euro aan de belastingen. Dat duwt hun bedrijf voor 5 miljoen euro in verliescijfers. Beide broers benadrukken wel dat het festival operationeel nog steeds groeicijfers kan voorleggen. Door het dispuut met de belastingen zien ze hun vermogen terugvallen van 11 op 6 miljoen euro. Een afknapper.

De vorige editie van Tomorrowland, die van 2018 dus, was goed voor een omzet van 106 miljoen euro tegenover 104 miljoen het jaar daarvoor. De bedrijfswinst valt terug van 7,9 naar 3,8 miljoen euro. Maar de vennootschap Weareone.world boekt nu voor het eerst substantiële afschrijvingen, en wel voor 4,7 miljoen euro. De belastingclaim van 8 miljoen euro wordt in één keer verwerkt en duwt het bedrijf in de rode cijfers voor 5 miljoen euro.De broers Beers hebben ondertussen de internationale rechten van hun festival ondergebracht in de nieuwe dochtervennootschap TL International. Weareone.world schrijft wel 10 miljoen euro immateriële activa in op haar balans. De broers koesteren duidelijk nog buitenlandse ambities. In eigen land heeft Tomorrowland nog tot 2033 een overeenkomst met de provincie Antwerpen om De Schorre in Boom twee weekends per jaar te gebruiken. Het investeert ook een deel van zijn winst in het domein. Elk festival is nu goed voor 400.000 bezoekers waarvan de helft buitenlanders. Met Tomorrowland werd ook het Belgische dj-duo Dimitri Vegas en Like Mike groot. De broers Beers zijn nog altijd hun managers. Belangrijkste schaduw over het festival zijn de problemen die er zijn met illegaal drugsgebruik. Ook dit jaar viel er opnieuw een drugsdode op het festivalterrein.