NIEUW – Verzekeringsgroep Hillewaere tankt (nog eens) kapitaal bij

Roel Druyts, CEO van Hillewaere. (Foto: Hillewaere)

De Hillewaere Group Belgium trekt zijn kapitaal op met 5,9 miljoen euro tot 38,6 miljoen. Drie jaar terug besloot CEO Roel Druyts in het consolidatieverhaal te stappen van de Belgische verzekeringssector. Hij kon daarvoor een beroep doen op de Londense Rothschild & Co bank. Die nam eerder al de Nederlandse groep Heilbron over en bouwde die uit tot de nummer drie op de Nederlandse verzekeringsmarkt. Heilbron is nu ook effectief aandeelhouder en bestuurder bij Hillewaere. Eerder dit jaar nam Hillewaere met hoofdzetel in Turnhout de Limburgse groep Garant over, goed voor vijf bijkomende kantoren over. Eerder nam de groep al negen makelaarskantoren in Vlaanderen over. Bedoeling is de omzet commissie van nu 34 miljoen euro in drie jaar tijd te verdubbelen tot 70 miljoen.

De overname van Garant maakt van Hillewaere de grootste speler in de provincie Limburg. De vennoten van de Limburgse groep blijven actief, net als de 35 medewerkers. Zij komen bij de 230 medewerkers die nu al bij Hillewaere aan de slag zijn. Hillewaere kiest er niet voor om overgenomen kantoren verregaand te integreren. De groep werkt daarentegen met een partnermodel. De makelaars die hun kantoor verkopen, worden vennoot en blijven lokaal actief. Door de interne processen te optimaliseren, is het net onze bedoeling dat er in de kantoren meer tijd is om de klant te adviseren.



De consolidatie van de Belgische verzekeringsmarkt wordt mee gedragen door de komst van private-equityspelers op de Belgische markt. Die hebben de golf van fusies en overnames in een stroomversnelling gebracht. Hillewaere is daar een voorbeeld van. Ook de West-Vlaamse verzekeringsmakelaar AlliA van Jospeh Lebon is bijzonder actief. AlliA Insurance Brokers ging twee jaar geleden in zee met de risicokapitaalverschaffer Ergon, intussen omgedoopt tot Apheon, onderdeel van de groep GBL. Tot voor een paar jaar was AlliA alleen in Vlaanderen actief. In korte tijd deed de onderneming vijf overnames in Wallonië. Die snelle expansie werd mede mogelijk gemaakt door de intrede van Apheon in het kapitaal van AlliA. Vorige week werd bekend dat de 56-jarige Vlaming Wouter Devriendt CEO wordt van Allia. De meeste bekendheid verwierf Devriendt als CEO van de restbank Dexia. Tussen 2016 en 2020 versnelde hij de afbouw van de activiteiten, waardoor de risico’s voor ons land sterk teruggedrongen werden. Na Dexia nam hij een topfunctie op bij de Italiaanse bankgigant Unicredit. De voorbije jaren was hij bestuurder bij ABN AMRO. Jospeh Lebon trok eerder al Conny Vandendriessche, co-oprichter van House of HR, en Gert De Winter, voormalig CEO van de Zwitserse Baloise Group, als bestuurders aan.