De megastap van Conny Vandendriessche en House of HR: goed voor 859 miljoen euro

Conny Vandendriessche (Foto: Belga Images)

Twee jaar terug stonden de kranten er bol van: Conny Vandendriessche zou miljardair worden. Het uitzendbureau Accent dat ze ooit samen opstartte met wijlen Philip Cracco zou immers voor veel geld van eigenaar veranderen. Het bleek een deal te zijn die er niet kwam. Maar nu dus wel. De Amerikaanse investeerder Bain Capital koopt 55 % van House of HR, het vroegere Accent. De overnameprijs wordt geschat op 2,8 miljard euro. De West-Vlaamse Conny Vandendriessche controleerde 28 % van het bedrijf en blijft ook nu minderheidsaandeelhouder. Haar vermogen sprint in één klap naar 859 miljoen euro, goed voor een 41ste plaats in onze ranglijst. Conny Vandendriessche oversteeg als vrouwelijke manager de machowereld van haar mannelijke collega’s. Ze bleef daarbij trouw aan haar eigen principes. Belangrijker dan haar fortuin is misschien wel haar initiatief om ‘We are Jane’ op te richten, een investeringsfonds exclusief voor vrouwelijke ondernemers.

Conny vandendriessche richtte in 1995 in Roeselare samen met haar stadsgenoot Philip Cracco het eerste kantoor op van het uitzendbureau Accent. Tegen de zin in van haar vader, een ondernemer uit de tuinbouwsector, investeerde ze 20.000 euro, toen nog 800.000 Belgische frank, in Accent. Ze bleef daarbij staan in de schaduw van de flamboyante Cracco. Nu 27 jaar later is de groep goed voor een omzet van 2,2 miljard euro gemaakt in 700 uitzendkantoren. Cracco was een ambitieuze ondernemer die Accent meesleepte in zijn groei. In 2011 stapte de GIMV in het kapitaal van de groep. Dat was het begin van een nog snellere groei, nu via overnames. Twee jaar later verkocht Cracco zijn aandelen aan de Franse groep Naxicap. Conny Vandendriessche besloot aan boord te blijven. Cracco zou later furore maken als tv-figuur maar werd tegelijkertijd slachtoffer van kanker. Hij overleed op 57-jarige leeftijd in 2018.



Conny Vandendriessche bleef het bedrijf mee besturen als aandeelhoudster. Ze profileerde zich verder als bestuurder van de kledingketen JBC, de diepvriesgroep Ardo, het logistieke bedrijf De Rocker, de ondernemersorganisatie Voka en het duurzame energiebedrijf Energy-Vision. Ondertussen groeide House of HR verder. In 2017 sloot het uitzendbureau een dading af met de Belgische fiscus omtrent Luxemburgse belastingconstructies. Het was onderdeel van een nieuwe start. Het Amerikaanse Baine Capital waardeert HR op om en bij 2,8 miljard euro. Conny Vandendriessche controleert nu een vermogen van 859 miljoen euro. Wanneer HR zijn groei verderzet zoals verwacht wordt ze wellicht ooit nog miljardair. Mocht dat al de bedoeling zijn.