NIEUW – Willy Naessens en Dirk Deroose gaan Makro-sites ontwikkelen

Dirk Deroose (Foto: Forum Estates)

De projectontwikkelaar LCV Real Estate heeft een akkoord bereikt met de Duitse groep Metro omtrent de ontwikkeling van de sites van de vroegere Makro-vestigingen in België. LCV is voor gelijke delen in handen van de Oost-Vlaamse ondernemer Willy Naessens en zijn rechterhand Dirk Deroose. Die laatste is ook CEO van LCV Invest. Voor de zes sites, waarvan vier in Vlaanderen en twee in Wallonië, Alleur, Deurne, Eke, Lodelinsart, Machelen en Sint-Pieters-Leeuw, werden concepten ontwikkeld van gemengde residentiële projecten en voorgelegd aan de bevoegde instanties. Zowel Dirk Deroose als het Duitse Metro Properties Holding onthielden zich van commentaar. “We geven geen commentaar, dat is onze corporate policy.” zo zegt Wolfgang Baumgartinger, ‘vice president transactions’ van Metro Properties.

Eind 2022 besloot de Duitse distributiegroep Metro zijn 11 vestigingen van Metro en zijn 6 vestigingen van Makro in België af te stoten. De Metro vestigingen, voorbehouden aan horeca ondernemers, werden overgenomen door de Nederlandse beursgenoteerde groep Sligro. Voor de Makro vestigingen die al jaren verlieslatend waren, was er echter geen belangstelling. Begin januari 2023 legde die de boeken neer en verloren 1.400 mensen hun job. Nu 18 maand later zijn de plannen afgewerkt voor de herontwikkeling van de sites van de Makro vestigingen. Die zes sites hebben oppervlaktes van 12.000 tot 15.000 m². Voor de ontwikkeling werd gekozen voor gemengde residentiële projecten. Het is niet bekend in welke mate de residentiële projecten worden gecombineerd met kantoren, retail of logistiek vastgoed.



De projectontwikkelaar LCV wordt geleid door Dirk Deroose. Die was lange tijd de operationele rechterhand van de nu 85-jarige Willy Naessens maar concentreerde zich recent op de bouwactiviteiten van de groep en op Koutermolen, de family office van Willy Naessens en zijn gezin. Zij controleren 50 % van LCV, evenveel als de 61-jarige Dirk Deroose. Voor die laatste is vastgoed in de distributiesector geen onbekende. Hij is onder meer voorzitter van Forum Estates dat voor 50 % in handen is van LCV. Forum Estates is een geïntegreerde vastgoedinvesteerder die zich richt op supermarktvastgoed. Bijna twee derde van de investeringen, goed voor globaal 334 miljoen euro, bestaat uit vastgoed verhuurd aan buurtsupermarktketens zoals Carrefour Express, Carrefour Market, Lidl, Proxy Delhaize en Spar, en foodserviceketens zoals Quick, Domino Pizza, Panos, Lunchgarden en Boulangerie Paul. De groep bouwde een e-commerce resistente vastgoedportefeuille op met lange termijnhuurders met investeringen in de ‘Vlaamse ruit’ Gent-Antwerpen-Brussel-Leuven naast andere strategisch gelegen plaatsen in Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Luxemburg.