NIEUWE MILJARDAIR: Françoise Chombar en Rudi Dewinter

Françoise Chombar (Foto: Belga Images)

Het ondernemers echtpaar Françoise Chombar en Rudi De Winter vervoegt de club van Belgische miljardairs. Hun holding Sensinnovat boekte vorig jaar een winst van 947 miljoen euro wat het vermogen van het gezin op 1,3 miljard euro brengt, meteen goed voor de 33ste plaats in onze ranglijst. Die winst vloeit voort uit de splitsing van de industriële belangen die het echtpaar aanhield samen met Roland Duchâtelet. Concreet werd daarbij de holding Xtrion vereffend. Die was voor gelijke delen in handen van beide families en keerde vorig jaar 2,1 miljard euro aan dividenden uit waarvan het grootste deel uitkeringen in natura van aandelen van de beursgenoteerde bedrijven Melexis en X-Fab, beide producent van chips hoofdzakelijk bestemd voor de auto industrie. De splitsing van Xtrion kadert in de ambitie van beide families om de weg financieel vrij te maken voor de volgende generatie.

Het echtpaar Rudi De Winter en Françoise Chombar ligt mee aan de basis van het bedrijfsimperium dat werd uitgebouwd door Roland Duchâtelet. Dat imperium was verankerd in de holding Xtrion waarvan ze elk 50 % controleren. Xtrion controleerde op zijn beurt de beursgenoteerde bedrijven Melexis en X-Fab. Françoise Chombar was tot 2021 CEO van Melexis. Dat bedrijf maakt micro-elektronica voor de auto-assemblage. Elke auto die ergens ter wereld van de band rolt, heeft gemiddeld elf Melexis-chips aan boord. Haar echtgenoot is de sterke man bij X-Fab. Maar hij komt zelden in beeld. Chombar wel. En dat dikwijls wanneer om de plaats van de vrouw gaat. “Ik herinner mij nog een situatie in het begin van mijn carrière. Als jonge vrouw moest ik gaan onderhandelen met een belangrijke leverancier. In mijn eentje, want we waren nog geen groot team. Daar zat ik, tegenover een team van tien mannen. Mijn hele lijf daverde. Maar dat hebben die mannen niet gezien. Die onderhandeling is goed afgelopen, en na zo’n succeservaring weet je dat je het kunt. Ik wil altijd tot in de puntjes voorbereid zijn. Zodat ik weet dat ik alles heb gedaan wat ik kon. Als ik het daarmee niet kan halen, so be it. There is no such thing as failure: either you succeed or you learn. Dat is mijn devies.” zo vertelde ze in een gesprek met de krant De Morgen.



In de zomer van 2021 zette de toen 58-jarige Françoise Chombar een stap terug. Ze leverde haar plaats van CEO van het succesvolle micro-elektronica bedrijf Melexis in voor dat van voorzitter van de raad van bestuur. Op die plaats verving ze de toen 74-jarige Roland Duchâtelet. Xtrion verkocht vorig jaar 10.100.000 aandelen van Melexis aan Elex, de holding van Roland Duchâtelet, een transactie met een waarde van 748,6 miljoen euro. De overige 10.100.001 aandelen komen in handen van Sensinnovat, het investeringsvehikel van de familie Chombar-De Winter. Een gelijkaardige operatie werd aangekondigd rond chipbakker X-FAB, het zusterbedrijf van Melexis. De overdracht van die aandelen gebeurde dus in de vorm van een uitkering van dividenden. Met de opdeling maken beide families zich klaar voor de volgende generatie. De nieuwe constellatie stelt hen ook in staat om ‘afzonderlijke en onafhankelijke investeringsstrategieën te volgen’.